Meteo: Διήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης – Χάρτες

Meteo: Διήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης – Χάρτες

Τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, η θερμοκρασία θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης από τη Σαχάρα, το διήμερο Δευτέρας (1/4) και Τρίτης (2/4).  

Σύμφωνα με χάρτη του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία στο επίπεδο των *850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερες.

Meteo: Διήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης – Χάρτες-1
Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα). Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές – Χάρτης: Meteo

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη κι ο άνεμος σε συδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως την Τρίτη 02/04, στα κεντρικά ηπειρωτικά να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Διήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης – Χάρτες-2
Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 01/04, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. 

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Αναλυτική η πρόγνωση για αύριο, Τρίτη

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία στα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή