Απανωτά ρεκόρ σε έναν Μάρτη που δεν ήταν «γδάρτης»

Απανωτά ρεκόρ σε έναν Μάρτη που δεν ήταν «γδάρτης»

Συνολικά χθες 227 μετεωρολογικοί σταθμοί από τους περίπου 400 του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 25 °C

απανωτά-ρεκόρ-σε-έναν-μάρτη-που-δεν-ήτα-562960324

Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν και χθες στη χώρα, με το κύμα εαρινής ζέστης να εξακολουθεί να επηρεάζει και σήμερα και τις επόμενες μέρες, σε ένα πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αρχές Απριλίου να σημειώνονται θερμοκρασίες πλησίον ή άνω των 30 βαθμών Κελσίου, όπως στη Λιβαδειά που το θερμόμετρο έδειξε χθες μέγιστη θερμοκρασία 31 °C, στην Κωπαΐδα 30,8 °C, στην Πολύδροσο Φωκίδας 29,6 °C, στο Μουζάκι Καρδίτσας 29,2 °C και στη Γόρτυνα Ηρακλείου 29 °C.

Συνολικά χθες 227 μετεωρολογικοί σταθμοί από τους περίπου 400 του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 25 °C. Την επίσης ζεστή Κυριακή 31 Μαρτίου οι σταθμοί που ξεπέρασαν τους 25 °C ήταν 148.

Αξιοσημείωτο είναι πως τις τέσσερις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου μήνα σημειώθηκαν σε 70 σταθμούς του δικτύου του ΕΑΑ τιμές-ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο όσον αφορά τη μέγιστη θερμοκρασία. Πρόκειται για 70 από τους 128 που λειτουργούν αδιαλείπτως από το 2010 και νωρίτερα και αφορά σταθμούς που βρίσκονται σε όλη σχεδόν τη χώρα, με ιδιαίτερη συγκέντρωση όμως στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, της Δυτικής Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Κρήτης. Είναι εντυπωσιακό αυτό το φαινόμενο, καθώς τον μήνα Μάρτιο σημειώνονταν συχνά χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και κύματα χιονοπτώσεων στην Ελλάδα και γενικά θεωρείται «Μάρτης γδάρτης»…

Η σημασία της απρόσμενης εισβολής καλοκαιρινών συνθηκών στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου υπογραμμίζεται και από το γεγονός πως ο χειμώνας 2023-2024 ήταν για την Ελλάδα ο θερμότερος καταγεγραμμένος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οπως έχουν καταγράψει και οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου, κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024 υπήρξαν θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής. Ο προηγούμενος πιο θερμός χειμώνας, σύμφωνα με την καταγραφή του meteo.gr, ήταν αυτός του 2015-16.

Προβληματισμός

Με βάση όλα αυτά υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την πορεία των μετεωρολογικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, όχι μόνο όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αλλά και το μεγάλο θέμα των βροχοπτώσεων και της ξηρασίας.

Οκτώ δασικές πυρκαγιές σε τρεις ημέρες

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου –ημέρες με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες–, τα στελέχη της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 8 δασικές πυρκαγιές από τις συνολικά 12 που ξέσπασαν όλο τον Μάρτιο και αντιμετωπίστηκαν προτού πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Οι επτά από αυτές (Λασίθι, Αρκαδία, Κατερίνη, Ηλεία, Λακωνία, Οινόφυτα, Υμηττός) σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή. Οι πρόωρες δασικές πυρκαγιές προκαλούν ανησυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θόδωρος Βερούτης, «φέτος αρχίσαμε πολύ νωρίς με τις δασικές πυρκαγιές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις αγροτικές εργασίες και τις εργασίες υπαίθρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή