Εξετάσεις για τους νέους διοικητές νοσοκομείων: «Σαν να περνάμε Πανελλαδικές»

Εξετάσεις για τους νέους διοικητές νοσοκομείων: «Σαν να περνάμε Πανελλαδικές»

1.034 υποψήφιοι συμμετείχαν στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μία θέση διοικητή ή αναπληρωτή σε ΥΠΕ ή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. 

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εργάζεστε σε μια Διεύθυνση δημοσίου φορέα, η οποία αποτελείται από είκοσι έξι (26) υπαλλήλους. Σας έχει ζητηθεί να αναλάβετε το ρόλο του/της Αναπληρωτή/ριας, καθώς ο Προϊστάμενός σας θα απουσιάζει για τους επόμενους τέσσερεις (4) μήνες. Η έκτακτη άδεια του Προϊσταμένου σας έχει επηρεάσει την απόδοση των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επεμβαίνετε, ενώ έχετε διαπιστώσει ότι τα λάθη αυξάνονται. Ποια από τις παρακάτω ενέργειες θεωρείτε ότι είναι η πιο αποτελεσματική για τον χειρισμό της κατάστασης»;

Μία παρόμοια ερώτηση διαχείρισης εργασιακών σεναρίων κλήθηκαν να απαντήσουν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου οι 1.034 υποψήφιοι που συμμετείχαν στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μία θέση διοικητή ή αναπληρωτή σε Υγειονομική Περιφέρεια(ΥΠΕ) ή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. 

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που υποψήφιοι -εκ των οποίων και όσοι βρίσκονται τώρα στο «τιμόνι» καλούνται να περάσουν από διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης για την κάλυψη θέσεων ανώτατων στελεχών σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες σε μία προσπάθεια να προταθούν οι διοικητικές, οργανωτικές δεξιότητες, οι ικανότητες διαχείρισης κρίσεων και φυσικά το βιογραφικό και η εμπειρία.

Εχοντας περάσει από τις θέσεις των διοικητών άνθρωποι που προηγουμένως εργάζονταν ως δάσκαλοι, θεολόγοι, πρώην δήμαρχοι, μέχρι κομμωτές και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, να γνωρίζουν καλά αγγλικά, να έχουν τουλάχιστον οκταετή εμπειρία στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, κ.α.

«Ο διαγωνισμός αυτός, που αποτελεί την πρώτη φάση για την επιλογή διοικήσεων των ΥΠΕ (21 θέσεις διοικητών και υποδιοικητών) και των νοσοκομείων (152 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών), αποτελεί μια σημαντική καινοτομία. Αφενός επειδή είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια διαγωνιστική, γραπτή διαδικασία επιλογής ανώτατων στελεχών του δημοσίου. Και αφετέρου, επειδή το ΑΣΕΠ εφαρμόζει, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικό διαγωνισμό χρησιμοποιώντας, αποκλειστικά, εξειδικευμένα εργαλεία διακρίβωσης δεξιοτήτων, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Θάνος Παπαϊωάννου.

Πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων, όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν οδηγίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού σχετικά με το είδος των ενοτήτων (παραγωγικός συλλογισμός, επαγωγικός συλλογισμός και διαχείριση εργασιακών σεναρίων) καθώς και επιπρόσθετο υλικό με βίντεο και παραδείγματα ερωτήσεων που θα καλούνταν να επιλύσουν.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Κι ενώ αρκετοί υποψήφιοι πήγαν προετοιμασμένοι για τις εξετάσεις, η πρωτόγνωρη για μερικούς εμπειρία προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Σε επικοινωνία της «Κ» με διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν λίγοι όσοι δυσκολεύτηκαν, ειδικά στην τρίτη ενότητα, τονίζοντας πως ο χρόνος απάντησης ήταν ελάχιστος.  

Ειδικότερα οι μακροσκελείς ερωτήσεις διαχείρισης εργασιακών σεναρίων που έφταναν ακόμη και τις επτά σειρές, καθώς και η παράθεση πολλών διαφορετικών ονομάτων μόνο σε μία ερώτηση φαίνεται πως μπέρδεψε αρκετούς υποψήφιους, οι οποίοι βλέποντας τα 60 δευτερόλεπτα να περνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις απαντούσαν ακόμα και στην τύχη. 

Ορισμένοι νυν διοικητές ανέμεναν κυρίως στοχευμένες θεματικές που να άπτονται των υποχρεώσεών τους και  πίστευαν πως οι ερωτήσεις σχετικά με θέματα δημόσιας διοίκησης και μάνατζμεντ θα ήταν περισσότερες απ΄όσες εντέλει «έπεσαν».

Ανεξαρτήτως όμως της εμπειρίας αλλά και του βιογραφικού, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι προετοιμάστηκαν πριν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

«Επιστρέψαμε ξανά στα θρανία»

Σε κάθε περίπτωση, η αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης προκάλεσε «deja vu» σε ορισμένους υποψηφίους, οι οποίοι ένιωσαν πως περνούν «δεύτερες Πανελλαδικές».

«Οντως η όλη διαδικασία μου θύμισε Πανελλαδικές. Το γεγονός πως άφηνες το κινητό σου σε ένα κουτί ή πως η επίσκεψη στη τουαλέτα γινόταν μόνο κατόπιν συνοδείας, με γύρισαν πολλά χρόνια πίσω», λέει διοικητής νοσοκομείου.

Τα επόμενα στάδια

Στο επόμενο στάδιο θα περάσουν οι 15 που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία στον πίνακα κατάταξης που καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης για κάθε προκηρυσσόμενη θέση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συνολική μοριοδότηση, πχ εμπειρία, τίτλοι σπουδών, από την οποία θα προκύψει μια επτάδα υποψηφίων για κάθε θέση. 

Στη συνέχεια θα κληθούν σε συνέντευξη οι «επτάδες» από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, πριν από τους διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) καθώς θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή επιλογής των υποψηφίων στελεχών για τα νοσοκομεία.

Από τις συνεντεύξεις θα προκύψει μια ακόμα μικρότερη λίστα τριών ατόμων ανά νοσοκομείο. Στο τέλος της διαδικασίας η αρμόδια Επιτροπή επιλογής καταρτίζει πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, σύμφωνα με τη γραπτή εξέταση και το σύνολο των κριτηρίων, τον οποίο και αποστέλλει στον υπουργό Υγείας, προκειμένου αυτός να κάνει την τελική επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή