Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Οι μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα και οι 6 καρατομήσεις

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Οι μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα και οι 6 καρατομήσεις

Τις τελευταίες στιγμές της 28χρονης φωτίζει βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης και η συνομιλία του θύματος με την Αμεση Δράση - Η κατάθεση του σκοπού - Ποιοι είναι οι ένστολοι που απομακρύνθηκαν

9' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καθαίρεση έξι αστυνομικών κλείνει το δεύτερο 24ωρο από την εν ψυχρώ γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με φόντο αποκαλυπτικά βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, και καταγράφουν συνολικά το έγκλημα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει, εντός και εκτός Βουλής, για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας. 

Από τις θέσεις τους απομακρύνθηκαν ο διοικητής του Α.Τ., ο σκοπός που βρισκόταν λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια, η οδηγός της επόπτριας, και ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης που συνομιλούσε με την 28χρονη, μέχρι και τη στιγμή που η νέα γυναίκα έπεσε νεκρή από πισώπλατη επίθεση του πρώην συντρόφου της, τον οποίο είχε μόλις καταγγείλει για απειλές και βία. 

Το βίντεο

Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το χτύπημα με μαχαίρι κατέγραψε κάμερα έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Η 28χρονη φαίνεται να εξέρχεται από το Α.Τ., συνοδευόμενη από έναν φίλο της, και μιλά στο τηλέφωνο με την Αμεση Δράση, ζητώντας να τη συνοδεύσει ένα περιπολικό έως το σπίτι της. 

Οταν αντιλαμβάνεται τον δράστη, γυρίζει και κατευθύνεται εκ νέου προς το αστυνομικό τμήμα. Ο 38χρονος φαίνεται να τρέχει προς το μέρος της, στιγμές πριν τη δολοφονήσει πισώπλατα με μαχαίρι. 

 

Ο διάλογος με το «100»

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που επίσης αποκαλύφθηκε σήμερα, έχει καταγραφεί ο διάλογος της 28χρονης με αστυνομικό της Αμεσης Δράσης, ο οποίος ζητά λεπτομέρειες προκειμένου να στείλει περιπολικό στο σπίτι. 

«Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί»

Στον διάλογο που διαρκεί κάτι παραπάνω από ένα λεπτό, πριν το θύμα πέσει νεκρό από τον 38χρονο, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων στη νέα γυναίκα που ζητά να τη μεταφέρει ένα περιπολικό στο σπίτι της: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί». 

Στη συνέχεια ο αστυνομικός αντιτείνει πως το περιπολικό μπορεί να σταλεί απευθείας στο σπίτι της γυναίκας, όπου η ίδια τον είχε δει να παραμονεύει. Δευτερόλεπτα μετά, η γυναίκα αντιλαμβάνεται ότι ο πρώην σύντροφός της την έχει ακολουθήσει έως το αστυνομικό τμήμα, γυρίζει και περπατά με τον φίλο της προς το αστυνομικό τμήμα, ο δράστης τρέχει και την χτυπά πισώπλατα, σκοτώνοντάς την. 

Ο επίμαχος διάλογος

  • Αμεση Δράση
  • Ναι, καλησπέρα.
  • Γεια σας.
  • Βρίσκομαι στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
  • Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;
  • Ορίστε;
  • Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;
  • Οχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα. Περιμένει έξω από την πόρτα.
  • Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.
  • Ωραία, στείλτε αν θέλετε στο σπίτι μου…
  • Σε ποια οδό;
  • Αριστοφάνους, Αγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;
  • Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.
  • Ωραία. Και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς το σπίτι;
  • Του έχετε κάνει μήνυση;
  • Οχι.
  • Οπότε, λοιπόν, αυτός τι κάνει; Περιμένει για ποιον λόγο;
  • Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έλθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.
  • Το όνομα σας;
  • Γρίβα Κυριακή.
  • Οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό… να σας ασκήσει βία, έτσι;
  • Ναι.
  • Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράφω; Θέλετε;
  • Ε, δίπλα είμαι. Δίπλα είμαι. Σε 2 λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.
  • Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;
  • Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.
  • Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.
  • Εεεε.. χάνομαι. Εχει έρθει εδώ.
  • Ο πρώην;
  • Ναι, είναι εδώ.
  • Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;
  • Ναι… (κραυγές…)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηχητικό εστάλη ατόφιο από χθες, από την ίδια την αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.

Η κατάθεση του σκοπού έξω από το Α.Τ.

Η «Κ» έφερε στο φως την κατάθεση του σκοπού που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο, δίπλα από το σημείο που δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του αναφέρει: «Είμαι αστυνομικός και υπηρετώ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Την 1-4-2024 ήμουν σε διατεταγμένη υπηρεσία σκοπού καταστήματος κατά το ωράριο 22:00-6:00. Στις 22:10 προσήλθαν στην υπηρεσία μου ένας άνδρας και μια γυναίκα νεαρής ηλικίας, η οποία μου ανέφερε ότι φοβάται κάποιο άτομο και τους παρέπεμψα στον αξιωματικό υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος, προκειμένου να επιληφθεί».

Ο σκοπός φέρεται να αντέδρασε αφότου ο δράστης είχε μαχαιρώσει τη 28χρονη και στη συνέχεια είχε αυτοτραυματιστεί. Ο ίδιος υποστήριξε: «Μετά από δέκα λεπτά περίπου κατέβηκαν και οι δυο. Με χαιρέτησαν και απομακρύνθηκαν πεζή προς το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που είναι κοντά στην υπηρεσία μου. Μετά από λίγο άκουσα τον άνδρα που συνόδευε τη γυναίκα να λέει “τη σπρώχνει”. Αμέσως βγήκα από τη σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά πλησιάζοντας προς τη σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του. Στη συνέχεια, ο άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα ότι κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, ότι το τραβάει από την πλάτη της, και τη γυναίκα να πέφτει κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το σώμα και το στόμα της. Αστραπιαία ο άνδρας αυτός με το μαχαίρι που κρατούσε το έστρεψε στον εαυτό του, αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό και αιμορραγούσε. Κρατούσε ακόμα το μαχαίρι, αλλά με το πόδι μου το κλώτσησα μακριά για να προστατεύσω όσους ήταν δίπλα μου, καθώς και τον εαυτό μου».

Το βίντεο έξω από το σπίτι της και η μαρτυρία

Το βράδυ της Δευτέρας, η 28χρονη μετέβη στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια, καθώς φοβόταν για τη ζωή της. Βίντεο με τα τελευταία λεπτά πριν από το έγκλημα, δείχνει τον δράστη να παραμονεύει με τη μοτοσικλέτα του έξω από το σπίτι της.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ από κάμερα της πολυκατοικίας, όπου διέμενε η 28χρονη. Μόλις η νέα γυναίκα αντιλήφθηκε την παρουσία του αποφάσισε να πάει στο αστυνομικό τμήμα, για να ζητήσει προστασία.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στην ΕΡΤ: «Εγιναν όλα σε κλάσματα δευτερολέπτου, δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε. Κατεβαίνω από το λεωφορείο και βλέπω όλο αυτό το σκηνικό. Να την αιφνιδιάζει από πίσω την ώρα που μιλούσε με την Αμεσο Δράση και να λέει ότι “θέλω βοήθεια, ένα περιπολικό να με πάει σπίτι μου” και σκάει ο τύπος πίσω και την καρφώνει. Εκανε έκκληση για βοήθεια».

Στη συνέχεια ο δράστης αυτοτραυματίστηκε με το φονικό όπλο και το μόνο πράγμα που φέρεται να ζήτησε από τους αστυνομικούς ήταν «να τον πάνε στο ψυχιατρείο».

Πατέρας 28χρονης: Είχε αποβάλει μετά από ξυλοδαρμό

Νωρίτερα, νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως για τον εφιάλτη που βίωνε διαχρονικά η νέα γυναίκα. 

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το διάστημα που είχε καταγγείλει για βιασμό και εν γένει κακοποιητική συμπεριφορά τον 38χρονο, η νέα γυναίκα είχε μείνει έγκυος από τον δράστη. Σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος μάλιστα, η νέα γυναίκα είχε αποβάλει ύστερα από ξυλοδαρμό της, παρότι είχε πει στην οικογένειά της πως είχε προβεί σε άμβλωση. 

«Είχε μείνει έγκυος πριν από περίπου 2-3 χρόνια. Μας το είχε ανακοινώσει, είχαν μιλήσει με αυτόν και υποτίθεται ότι το ήθελε. Αλλά στο τέλος μας είπε ότι έκανε έκτρωση. Δεν μου είπαν ότι τη χτύπησε. Τη χτυπούσε συνέχεια αυτός. Και μετά κατάλαβα ότι την είχε χτυπήσει και έχασε το παιδί. Για να μη μας πει τι είχε γίνει μας είπε ότι έκανε έκτρωση», δήλωσε ο πατέρας της 28χρονης. 

Βουλή: Πολιτική κόντρα για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας

Με φόντο τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να νομοθετηθεί, ως προς το ποινικό σκέλος, ο όρος γυναικοκτονία. «Εχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας που αφορά στην εγκληματικότητα, στην ενδοοικογενειακή βία, στην πολιτική προστασία», σχολίασε σε συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΪ. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η οποία απερρίφθη, με την κυβέρνηση, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, να κατηγορεί για υποκρισία και επικοινωνιακή εκμετάλλευση την αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει τη νομική αναγνώριση του όρου (…) λίγο πριν φύγει από την εξουσία ψήφισε έναν ποινικό κώδικα. Σε αυτό τον ποινικό κώδικα, στην ανθρωποκτονία, που είναι και η γυναικοκτονία, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια η μοναδική ποινή, η μεγίστη των ποινών, έβαλε ισόβια ή ποινή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένας δολοφόνος, γυναικοκτόνος να μπορεί να πάρει ποινή, όχι μόνο 15, ακόμα και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι εκτός φυλακής (…) Εμείς επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84.

«Οταν κάποιος έρχεται και λέει να αποκτήσει ένα αδίκημα επιβαρυντική περίσταση, επειδή είναι γυναικοκτονία, ενώ η ποινή του αδικήματος αυτού είναι τα ισόβια, στην πραγματικότητα κάνει επικοινωνιακό σόου. Γιατί κάνει επικοινωνιακό σόου; Γιατί από τη στιγμή που γνωρίζουν, νομίζω, αυτοί που το προτείνουν ότι η μεγίστη των ποινών είναι ισόβια κάθειρξη, τι θέλουν να πουν; Να επανέλθει η θανατική ποινή; Φαντάζομαι τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Ούτε θέλω να πιστεύω ότι προτείνουν να πάνε τα ισόβια για τη γυναικοκτονία και αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, βασικά όπως το περιγράψαμε πριν, να μειωθεί η ποινή για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος, πάνω σε μια στυγερή δολοφονία, πάνω σε ένα τραγικό γεγονός, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, το μόνο που να ενδιαφέρει κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, για να κάνουν μια πρόταση η οποία στην πραγματικότητα, στη νομική της διάσταση, όχι στην κοινωνική που συμφωνούμε όλοι, δεν έχει κανένα αντίκρισμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε: «Δεν δημιουργούμε ξεχωριστό αδίκημα. Εφόσον έχει τα έμφυλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στην τροπολογία μας, αυτό άνευ άλλου καθιστά την πράξη της δολοφονίας της γυναίκας, γυναικοκτονία», τόνισε.

«Οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό και ποινικό επίπεδο. Οχι τυποποιώντας άλλης μορφής έγκλημα, αλλά κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση. Εχετε σθεναρές αντιρρήσεις. Θα έρθει η στιγμή που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι τις θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο και η κοινωνία θα προσδιορίσει με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο έγκλημα», πρόσθεσε. 

«Tο ποινικό και δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε από τη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε για το θέμα το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Το αφήγημα νόμος και τάξη της κυβέρνησης κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως, «υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας και από την άλλη δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά και η Πλεύση Ελευθερίας. 

ΚΚΕ: Ντροπή να μένουν απροστάτευτες οι γυναίκες
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε σχετικά: «Ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση, που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες. Εδώ και τώρα να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Ο αστυνομικός είναι για τον πολίτη. Ο νόμος και η τάξη απαρέγκλιτοι κανόνες», ενώ ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης υποστήριξε πως «ο φρουρός που παρακολουθούσε απαθής τη δολοφονία ήταν μπλεγμένος σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Ιωάννης Κόντης είπε πως «πολλές φορές αυτοί που τιμωρήθηκαν είναι αστυνομικοί όταν χρειάστηκε να επέμβουν σε περιστατικά βίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT