Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι

Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι

«Δεν πάω στην μπλε, στην πράσινη βγάζουμε λεφτά», αναφέρεται σε διάλογο μεταξύ μελών κυκλώματος. Η στρατολόγηση νέων μελών, τα πλαστά χαρτονομίσματα και οι συνομιλίες για την πώληση όπλων

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλίες και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη δράση των έξι συμμοριών που διέπρατταν κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τουριστικά μέρη και από οχήματα, διακινούσαν ναρκωτικά και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, παρουσιάζει η «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι ταυτοποιήθηκαν συνολικά 237 μέλη, εκ των οποίων οι 50 συνελήφθησαν, 6 είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, ενώ ένας έχει εκδοθεί σε ξένες Αρχές.

Ολα φαίνεται να ξεκίνησαν μετά από πληροφορία που έφθασε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία απαρτίζεται από αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στη διάπραξη κλοπών και ληστειών, καθώς και στη διακίνηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέλη της πρώτης υποομάδας είναι κυρίως άτομα ρουμανικής υπηκοότητας. Οι περισσότεροι έμεναν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, πηγαίνοντας συχνά από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, ως μέτρο αντιπαρακολούθησης, προκειμένου να είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός, ενώ τα έξοδα διαμονής τους καλύπτονταν αποκλειστικά από τα έσοδα της εγκληματικής τους δραστηριότητας. Κάτι που διαπιστώθηκε και από τις μεταξύ τους συνομιλίες: «Βγαίνω για δουλειά», «πρέπει να κατέβω για δουλειά για να πληρώσω το ξενοδοχείο», «μου έχουν μείνει μόνο 70 ευρώ».

Οι κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η δράση τους ήταν καθημερινή και προτιμούσαν τις ώρες αιχμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς τότε υπήρχαν περισσότερα υποψήφια «θύματα» αλλά και συνωστισμός. Χρησιμοποιούσαν κυρίως την απόσπαση προσοχής ή τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τα μέλη της ομάδας. Κινητά τηλέφωνα, διαβατήρια και άδειες διαμονής ήταν άμεσα εξαργυρώσιμα, αφού μέσα στην ημέρα που τα έκλεβαν τα πουλούσαν σε κλεπταποδόχους.

Ακριβώς μετά τη διάπραξη της κλοπής, ο ένας έβγαινε αμέσως από την αποβάθρα του μετρό ή το λεωφορείο και έκρυβε προσωρινά το κλοπιμαίο, σε κρυψώνες που διατηρούσε η οργάνωση. Αυτό συνέβαινε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να μη χαθεί το «παράθυρο» των δύο – τριών πρωινών ωρών, κατά το οποίο ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αυξημένος. Αφού έκρυβε το κλοπιμαίο, επέστρεφε και ενωνόταν με την υπόλοιπη ομάδα, για να συνεχίσουν τη διάπραξη κλοπών.

Αναφορικά με τις τραπεζικές κάρτες που έκλεβαν, ο τρόπος δράσης τους ήταν τελείως διαφορετικός. Λόγω κινδύνου ακύρωσης των καρτών πριν προλάβουν να αποσπάσουν από αυτές χρηματικά ποσά, υπήρχε άμεση κινητοποίηση. Σε περίπτωση που στο πορτοφόλι υπήρχε χαρτάκι ή αυτοκόλλητο επί της κάρτας με τετραψήφιο κωδικό PIN, τα μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στο πλησιέστερο μηχάνημα ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών, χρησιμοποιώντας τον κωδικό PIN.

Δοκιμαστική περίοδος και στρατολόγηση νέων μελών

Από τα πιο έμπειρα μέλη της οργάνωσης γινόταν στρατολόγηση νέων μελών. Τα νέα μέλη πριν ακόμα βρεθούν στην Ελλάδα συνομιλούσαν με τα μέλη που βρίσκονταν ήδη στη χώρα, για να τους πληροφορήσουν σχετικά με την εγχώρια κατάσταση και τα ημερήσια κέρδη. Από την ημέρα άφιξης των νέων μελών, υπήρχε δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία τα παλαιότερα μέλη τούς κατηύθυναν και τους εκπαίδευαν.

Οι συνομιλίες που τους «έκαψαν»

Χαρακτηριστική είναι μία από τις συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, στην οποία συνομιλούν τηλεφωνικά δύο από τα μέλη και από αυτήν προκύπτει ότι ένα μέλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Τότε ο ένας ενημερώνει τον άλλον ότι το επόμενο πρωί «βγαίνει» για «δουλειά».

Στη συνέχεια, από τη συσκευή του ενός μιλάει άγνωστος άνδρας ρουμανικής υπηκοότητας αποκαλούμενος «Jumbo», ο οποίος φέρεται να έχει μία ιεραρχικά ανώτερη θέση στην οργάνωση, και προτείνει στον συνομιλητή του να δράσει και στην μπλε γραμμή του μετρό, η οποία έχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο, με την προϋπόθεση όλες τις τραπεζικές κάρτες που θα αφαιρούν να τις παραδίδουν στην ομάδα που «τρέχει» στην μπλε γραμμή.

Σε άλλη συνομιλία, μέλος της συμμορίας αναφέρει ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την μπλε γραμμή του μετρό και θα ξεκινήσει να συχνάζει στην πράσινη γραμμή, καθώς, όπως αναφέρει, αν συνεχίσει να πηγαίνει στην μπλε γραμμή θα έχει «μπλεξίματα με τους Αλβανούς».

  • C: Καλά! Πάρτε με τηλέφωνο! Ελα, ρε αδελφέ, γιατί δεν… δεν θα κάτσω έτσι σε αυτό το στυλ. Δεν θα πάω πια στην μπλε, όχι, όχι…!
  • S: Οχι ρε, τι στο…! Τι κάνουμε κάτω; Δεν κάνουμε φράγκο! Ετσι πάνω στην πράσινη κάνουμε λεφτά.
  • C: Οχι, δεν πάω πια στην μπλε! Τέλος, τελείωσα με αυτή την μπλε, όχι! Γιατί θα έχω και μπλεξίματα με τους Αλβανούς στο τέλος και ούτε κάνω λεφτά!
  • Σε διαφορετική συνομιλία, μέλη της οργάνωσης αναφέρονται στην αντιπαλότητα που έχουν με άλλη ομάδα πορτοφολάδων αλβανικής υπηκοότητας.
  • U: Ρε, μα ο B. αυτός που είναι ρε;
  • G: Ρε τον είδα με τον D. χτες το βράδυ! Επαιρνε κορόιδα από κάτω από την μπλε!
  • U: Αχα! Μα έγινε Αλβανός, ρε;
  • G: Εγινε Αλβανός ναι! Προχθές ή δεν ξέρω πότε μου είπε ο S. ότι τον έχουν διώξει, αυτός ο A. τον έχει διώξει γιατί πήγε με τον D. και με τους άλλους! Ηταν τυχερός ότι δεν τον γρονθοκόπησαν όπως μου έχουν κάνει εμένα. Γιατί δεν πήγα και εγώ με αυτούς τους σωματοφύλακες χωρίς όπλα; Με τον D. και με τον I. με έχουν δείρει μέχρι που έσπασα! Ημουν τυχερός που δεν ξέρει να δέρνει!

Αγοραπωλησία πλαστών χαρτονομισμάτων

Στις παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνονται συνομιλίες αγοραπωλησίας πλαστών χαρτονομισμάτων με «πελάτες».

Ως «πράσινο» αναφέρονται τα πλαστά χαρτονομίσματα των εκατό ευρώ, ενώ ως «χάλια» η χαμηλότερης ποιότητας πλαστού χαρτονομίσματος και ως «καλά» η καλύτερη ποιότητα πλαστού χαρτονομίσματος.

Οι τιμές που αναφέρουν είναι 30 ευρώ το πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ και 15 ευρώ το πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι-1

Η παρακολούθηση των αστυνομικών

Σε ένα από τα βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεικονίζεται ένας 18χρονος Αλβανός, μέλος της συμμορίας, να δίνει μέσω χειραψίας αντικείμενο σε άτομο με μαύρα ρούχα και μαύρο καπέλο.

Κλεπταποδόχοι της οργάνωσης

Μία από της ομάδες είναι οι «κλεπταποδόχοι της οργάνωσης», αποτελούμενη από 24 μέλη. Οι συγκεκριμένοι συντόνιζαν τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία αποθήκευαν είτε στα σπίτια τους είτε σε καταστήματα «βιτρίνες».

Στις φωτογραφίες φαίνεται συνομιλία μεταξύ ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος είχε δημιουργήσει προφίλ με όνομα χρήστη «Μαρία», στις οποίες φαίνεται να έχει στείλει πλήθος πιστολιών, καθώς και ένα πολεμικό τυφέκιο και προβαίνει στη διάθεση-πώλησή τους.

Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι-2
Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι-3
Εικόνες και βίντεο από τη δράση 6 συμμοριών που έκλεβαν στα ΜΜΜ – Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή