Αντωνία Ηλία: Πήρε τον δρόμο για τη φυλακή 19 χρόνια μετά

Αντωνία Ηλία: Πήρε τον δρόμο για τη φυλακή 19 χρόνια μετά

Από την εξαφάνιση της Αντωνίας Ηλία στο εξωτερικό έως την έκτη –και επιτυχημένη– προσπάθεια έκδοσής της στην Ελλάδα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν καλοκαίρι του 2005 όταν με κομμένη την ανάσα όλη η χώρα παρακολουθούσε να ξετυλίγεται λίγο λίγο το κουβάρι των αποκαλύψεων για μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση διαφθοράς. Στο επίκεντρο το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», το οποίο έναντι αμοιβής εξασφάλιζε ευνοϊκές αποφάσεις σε κατηγορουμένους. Δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και ένας αρχιμανδρίτης κατηγορήθηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία, της απάτης, της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της κατάχρησης εξουσίας και πολλά άλλα. Στα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό, άλλοι καταδικάστηκαν. Και άλλοι… εξαφανίστηκαν.

Ο λόγος για την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία η οποία είχε καταδικαστεί ερήμην πλην όμως ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή της στο παραδικαστικό κύκλωμα με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η φερόμενη πρωταγωνίστρια του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» όμως αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να αποφύγει τη φυλακή, διέφυγε στο εξωτερικό. Μολονότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η ακριβής διαδρομή που ακολούθησε, κατάφερε να παραμένει άφαντη μέχρι τον Μάιο του 2011 οπότε συνελήφθη στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας από τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ηλία –Τόνια για τους φίλους της στην Ελλάδα– φέρεται να συστηνόταν στην Αγγλία ως Αντωνία Ζαμίν, Γαλλίδα, ενώ εργαζόταν ως καθηγήτρια σε βρετανικό σχολείο. Χρειάστηκε η ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές, για να παραδεχτεί πως είναι η Ελληνίδα φυγάς που είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα. Ετσι, οδηγήθηκε στη φυλακή, από όπου αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας βραχιολάκι.

Εως σήμερα η πρώην ανακρίτρια είχε καταφέρει να αποφύγει την έκδοσή της στην Ελλάδα. Δύο φορές είχε ανασταλεί η εκτέλεση της διαταγής έκδοσής της για λόγους υγείας, ενώ άλλες φορές για νομικά κωλύματα. Κάτι τέτοιο παραλίγο να συμβεί και αυτή τη φορά καθώς η φυγόποινη πρώην δικαστής φέρεται να είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βρετανία ταξίδεψε μαζί με τους αστυνομικούς της Interpol και γιατρός που θα εξακρίβωνε την κατάσταση της υγείας της. Αυτή ήταν η έκτη φορά που αστυνομικό κλιμάκιο ταξίδεψε στην Αγγλία για να φέρει στην Ελλάδα τη φυγόποινη πρώην ανακρίτρια. Τελικά, το νοσοκομείο προχώρησε σε χορήγηση εξιτηρίου και η έκδοση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Το κλιμάκιο από την Ελλάδα παρέλαβε την Αντωνία Ηλία και την οδήγησε στο αεροδρόμιο.

Με το που έφτασε στη χώρα μας, η 66χρονη σήμερα γυναίκα οδηγήθηκε αρχικά στο Μεταγωγών και κατόπιν στον εισαγγελέα Εφετών αρμόδιο για τις εκδόσεις και τον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Κάπως έτσι χθες πήρε τον δρόμο για τις φυλακές του Ελεώνα Θηβών, 19 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή η Αντωνία Ηλία δήλωνε αθώα ενώ υποστήριζε πως τα εντάλματα που εκκρεμούσαν εις βάρος της έπρεπε να διαγραφούν αφού οι συγκατηγορούμενοί της έχουν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι με βούλευμα 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) είχαν παραπεμφθεί στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόροι, ένας πρώην αρχιμανδρίτης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι), όλοι μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.

Η πρώην ανακρίτρια που καταδικάστηκε για το παραδικαστικό κύκλωμα εργαζόταν στην Αγγλία ως καθηγήτρια με το όνομα Αντωνία Ζαμίν, όταν το 2011 συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές.

Το όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν –με βάση τη δικογραφία– η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης. Σύμφωνα με το βούλευμα, καταλογίζονταν στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων και τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.

Στη συνέχεια, πάντως, οι τότε εμπλεκόμενοι δικηγόροι τέθηκαν εκτός του ποινικού κάδρου. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα για όλες τις κατηγορίες.

«Η μαχητική Τόνια»

Ποια ήταν όμως η Τόνια Ηλία; Οπως έγραφε η «Κ» στις 5/3/2006, γεννήθηκε το 1958, μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε μια οικογένεια πολύ δεμένη. «Ο πατέρας της, ένας γλυκύτατος –όπως τον θυμούνται συμμαθήτριές της– χαμηλών τόνων στρατιωτικός μουσικός, η μητέρα, καλοβαλμένη και συνετή και μια μικρότερη αδελφή, που ζούσε στη σκιά της εύστροφης, μαχητικής Τόνιας».

Αριστη μαθήτρια, ήταν γνωστή για τις εκθέσεις που έγραφε σε ελάχιστο χρόνο. Στα 14 της είχε πάρει δίπλωμα καθηγήτριας πιάνου. Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. «Είχε χειμαρρώδη λόγο, χιούμορ, ήταν μέσα σ’ όλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή