Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου
η-πρώτη-σεζόν-μετά-την-καταστροφική-πυ-562976515

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου

Την ώρα που επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη νέα τουριστική σεζόν, στις καμένες εκτάσεις οι δασολόγοι υλοποιούν έργα που θα βοηθήσουν να συγκρατηθεί το γενετικό υλικό των δέντρων

Σοφία Χρήστου
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΔΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Αν νιώθετε από τώρα ζέστη, πού να δείτε πέρυσι με τις φωτιές. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική, ειδικά μέσα στο ταξί δυσκολευόμασταν να αναπνεύσουμε», μας λέει ο κ. Νίκος, επαγγελματίας οδηγός ταξί, λίγο μετά την άφιξή μας στη Ρόδο. 

Στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, όλες οι κουβέντες καταλήγουν στο περσινό καλοκαίρι, όταν πάνω από 110.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στο πέρασμα της πυρκαγιάς που έκαιγε για περισσότερες από δέκα ημέρες.

«Φανταστείτε πως σε αυτούς τους δρόμους η θερμοκρασία έπιανε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου», θυμάται ο κ. Νίκος, ο οποίος εκείνη την περίοδο πήγαινε από χωριό σε χωριό για να βοηθήσει όπως μπορούσε.

«Για 20 ημέρες δεν έβλεπες τουρίστα στο νησί»

Οπως αναφέρει ο ίδιος, η λέξη «κούρσα» απέκτησε πραγματικό νόημα πέρσι τον Ιούλιο, καθώς εκείνος και οι συνάδελφοί του βρίσκονταν σε διαρκή «κούρσα» με τη φωτιά, έχοντας ως άμεσο μέλημα να μεταφέρουν αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά ανθρώπους που έπρεπε να εκκενώσουν το ξενοδοχείο τους. 

«Μετά το τέλος των πυρκαγιών και για 20 ημέρες δεν υπήρχε τουρίστας στο νησί. Ολοι ακύρωσαν τις αφίξεις τους και άλλοι έφυγαν νωρίτερα. Ευτυχώς τα πράγματα ορθοπόδησαν σχετικά γρήγορα και καταφέραμε να δουλέψουμε τον Αύγουστο», θυμάται. 

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-1
Αυτή την περίοδο επιλέγουν τη Ρόδο για διακοπές αρκετοί Ιρλανδοί και Νορβηγοί εξαιτίας του καλού καιρού και των χαμηλών τιμών.

Δεδομένου ότι σχεδόν το 97% των εσόδων του νησιού συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, το μεγάλο στοίχημα τόσο πέρυσι όσο και φέτος είναι να ζεσταθούν οι μηχανές της βαριάς βιομηχανίας του.

«Εχουμε αρκετούς τουρίστες θεωρώ για Απρίλιο, καθώς άλλες χρονιές οι διαδρομές μου από και προς το αεροδρόμιο δεν ήταν τόσο αυξημένες. Αυτή την περίοδο επιλέγουν το νησί μας αρκετοί Ιρλανδοί και Νορβηγοί εξαιτίας του καλού καιρού και των χαμηλών τιμών», αναφέρει σχετικά ο επαγγελματίας οδηγός.

Ο κ. Γιώργος εργάζεται σε μία από τις λίγες ανοιχτές καφετέριες στο Γεννάδι. «Η χαρακτηριστική απάντηση που δίνω σε όσους με ρωτούν πώς βίωσα την καταστροφή είναι πως “πέρυσι μόνο οι εξωγήινοι δεν κατέβηκαν”», λέει υπογραμμίζοντας τις σοβαρές συνέπειες της πυρκαγιάς σε ορισμένες περιοχές του νησιού. «Το Κιοτάρι και το Γεννάδι πέθαναν». 

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-2
Τα τουριστικά μαγαζιά έχουν ανοίξει στη Λίνδο, από την οποία απομακρύνθηκαν πέρυσι μέσω του λιμανιού της χιλιάδες τουρίστες που διέμεναν σε τουριστικές περιοχές του νησιού. 

Γέννημα θρέμμα Ροδίτης, ο κ. Γιώργος αποφάσισε φέτος να εργαστεί με πλήρη απασχόληση στην εστίαση, καθώς από τις περσινές φωτιές κάηκαν και τα 80 ζώα που είχε. 

«Τώρα σιγά σιγά τα μαγαζιά ανοίγουν ξανά στο Γεννάδι, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ξενοδοχεία, οπότε υπάρχει μία σχετική κίνηση», προσθέτει ελπίζοντας φέτος η σεζόν να κυλήσει χωρίς προβλήματα. 

«Αναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας»

Ο κ. Νίκος διατηρεί κατάστημα με λαχανικά στο Γεννάδι. Θυμούμενος τον συναγερμό που σήμανε στο νησί τον περασμένο Ιούλιο, επισημαίνει τη μεγάλη κινητοποίηση που ακολούθησε προκειμένου οι τουρίστες να επανέλθουν στη Ρόδο. Εκφράζει μάλιστα την αισιοδοξία του για τη φετινή σεζόν, καθώς παρατηρεί τα ξενοδοχεία να υποδέχονται ήδη τους πρώτους τουρίστες. 

«Οταν έσβησαν οι φωτιές ήταν αρχές Αυγούστου, δηλαδή στο ζενίθ της τουριστικής σεζόν. Τότε πιστεύαμε πως όλα έχουν τελειώσει, ωστόσο το επόμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και κόσμος ήρθε για να μας στηρίξει. Ούτε εμείς το πιστεύαμε, ήταν σαν να αναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας», λέει χαρακτηριστικά. 

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-3
Εν εξελίξει έργα κοντά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απειλήθηκαν από τη φωτιά πέρσι στο Κιοτάρι.

17% πάνω οι κρατήσεις των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως οι περσινές πυρκαγιές δεν θα επηρεάσουν τουριστικά το νησί.

«Μέχρι τις 31/3 οι κλεισμένες αεροπορικές θέσεις σε τακτικές πτήσεις στα νησιά του νοτίου Αιγαίου –Ρόδος,Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος– είναι κατά 6,8% πάνω σε σχέση με το 2023», σημειώνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Ο ίδιος σημειώνει πως όσον αφορά μόνο το νησί, οι πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέχρι τις 31/3 δείχνουν αύξηση 17% σε σχέση με το 2023.

«Βλέπουμε πως τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι θετικά και πως το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Στόχος μας είναι να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που μας άφησε η μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε πέρυσι και να μάθουμε από αυτές», προσθέτει ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως το μεγάλο πρόβλημα στο τουριστικό κομμάτι αυτή τη στιγμή είναι οι έλλειψη προσωπικού, καθώς υπάρχουν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας κενές. 

Δωρεάν vouchers

Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν τον επόμενο μήνα, καθώς ξεκινά η παροχή δωρεάν vouchers σε όσους τουρίστες εγκατέλειψαν πέρυσι τα ξενοδοχεία εξαιτίας της πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο της δράσης «Rodos Week» οι τουρίστες δικαιούνται διακοπές στο νησί με δωρεάν διαμονή από τις 10/4/2024 μέχρι τις 31/5/2024 και από την 1/10/2024 μέχρι και τις 15/11/2024. 

Τα vouchers αφορούν πολίτες ανεξαρτήτως υπηκοότητας, οι οποίοι μπορούν να μπαίνουν στη σχετική πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr και να κάνουν αίτηση για την έκδοση vouchers οικονομικής ενίσχυσης για ξενοδοχεία στη Ρόδο. Ετσι οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν διαμονή επτά ημερών με έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής τους.

Αγώνας για να δώσουν ζωή στα καμένα

Την ίδια ώρα, στον δρόμο από το Κιοτάρι προς το Γενnάδι στις άκρες του δρόμου υπάρχουν κάποιοι φρεσκοτοποθετημένοι θάμνοι, ενώ πίσω τους ξεπροβάlλουν τα καμένα.

Σύμφωνα με κάτοικο του πρώτου χωριού, πρόσφατα έγιναν αυτές οι δεντροφυτεύσεις προκειμένου να μη φαίνονται τόσο έντονα οι καμένες εκτάσεις.

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-4
Δενδροφυτεύσεις στις άκρες των δρόμων προσπαθούν να «καλύψουν» τα καμένα.

Κι ενώ στο κέντρο της πόλης και στα παράλια επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ετοιμάζονται για τη νέα τουριστική σεζόν, οι δασολόγοι του νησιού αγωνίζονται να δώσουν ζωή στα καμένα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» η Κατερίνα Μπαλατσούκα, διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου, ήδη έχουν ξεκινήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι κατασκευές αποτροπής διάβρωσης του εδάφους στο νότιο μέρος του νησιού, ενώ σειρά έχει ο κεντρικός τομέας όπου κάηκαν χιλιάδες εκτάσεις. 

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-5
Σε παραλία κοντά στο Κιοτάρι της Ρόδου κάτοικοι κάνουν μπάνιο με φόντο το καμένο τοπίο. 

«Τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν στις καμένες δασικές εκτάσεις και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ασκληπιείου και της Λάρδου. Επί τρεις μήνες συνεργαστήκαμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου», σχολιάζει από την πλευρά της η Βιβή Λεμπίδα, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος.

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-6
Στο νότιο μέρος του νησιού έχουν ξεκινήσει ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι κατασκευές αποτροπής διάβρωσης του εδάφους, προκειμένου να συγκρατηθεί το γενετικό υλικό των δέντρων.

Στόχος των έργων είναι να προστατέψουν την περιοχή από τον κίνδυνο διάβρωσης των εδαφών της, την εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων και κυρίως να βοηθήσουν να συγκρατηθεί το γενετικό υλικό των δέντρων.

«Ο πολύτιμος σπόρος που συγκρατείται βοηθά το δάσος να αναγεννηθεί φυσικά. Ηδη στις περιοχές που υλοποιήθηκαν τα έργα παρατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό αναγέννηση τραχείας πεύκης», προσθέτει η κ. Λεμπίδα.

Η πρώτη σεζόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Το διπλό στοίχημα της Ρόδου-7
Στις περιοχές που υλοποιήθηκαν τα έργα, παρατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό αναγέννηση τραχείας πεύκης.

Μιλώντας με την κ. Μπαλατσούκα, την ώρα που έκανε ακόμα μία αυτοψία στις καμένες εκτάσεις, η ίδια τόνισε πως είναι αρκετά νωρίς για να ξεκινήσει η αναδάσωση.

«Σε δύο χρόνια θα γνωρίζουμε ακριβώς πού θα υπάρξει βλάστηση και γι’ αυτό οι περισσότερες αναδασώσεις θα ξεκινήσουν κυρίως από του χρόνου. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αναδάσωση στο νησί μας αναμένεται να είναι ένα πολύ κοστοβόρο έργο, καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή