Η ΕΟΚ θέλει να «σκοράρει» για την κοινωνία

Η ΕΟΚ θέλει να «σκοράρει» για την κοινωνία

Δράσεις από τα τοπικά σωματεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για θέματα που αφορούν την ισότητα, τη φτώχεια και το περιβάλλον

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοιγμα» στην κοινωνία για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ισότητας, καταπολέμησης της βίας και αντιμετώπισης της φτώχειας ξεκινάει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Σε πρώτο επίπεδο με το νέο αθλητικό – σχολικό έτος θα ζητηθεί από τους 3.500 συλλόγους που την απαρτίζουν να επιλέξουν μια δράση σε σχέση με την τοπική κοινωνία και να την υλοποιήσουν, με σκοπό να «μπολιαστεί» η ιδέα, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Στόχος είναι σε δεύτερο επίπεδο να τεθούν και ευρύτερα ζητήματα, όπως η μείωση των απορριμμάτων και της κατανάλωσης ενέργειας από τις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι εξαγγελίες της ΕΟΚ εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της (ΕΚΕ), που παρουσιάστηκε χθες. «Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην κοινωνία, από τα μικρότερα παιδιά έως τους αθλητές. Θέλουμε τα σωματεία να γίνουν φορείς κοινωνικών δράσεων, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία βασίζεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος. «Τα σωματεία που ανήκουν στην ΕΟΚ έχουν 3.000 τμήματα με 45.000 παιδιά. Από την επόμενη χρονιά θα ζητήσουμε ώστε τα παιδιά και οι προπονητές τους να επιλέγουν μια δράση σε σχέση με την περιοχή όπου βρίσκονται σε θέματα όπως το περιβάλλον, η φτώχεια, η βία, η ισότητα και θα βραβεύουμε τις καλύτερες ώστε να τους ενθαρρύνουμε».

Η ΕΟΚ περιλαμβάνει όλο τον χώρο της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, εκτός από την Basket League (η παλιά «Α1») ανδρών, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών ομάδων. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Ομοσπονδία και κάθε σύλλογο. Εχουμε δρόμο μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής, πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού και νυν υπεύθυνος αναπτυξιακού της ΕΟΚ. «Οχι μόνο τα γήπεδα να γίνουν ένας χώρος όπου ο κόσμος έρχεται και αθλείται ή περνάει καλά παρακολουθώντας έναν αγώνα. Αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Ηδη πραγματοποιούμε ημερίδες για την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ειδικά για τα περιβαλλοντικά θέματα ενθαρρύνουμε τις ακαδημίες να αναλαμβάνουν δράση, αρχής γενομένης από τον χώρο των γηπέδων».

Σε σχέση με το περιβάλλον η στρατηγική της ΕΟΚ αφορά σε πρώτο επίπεδο τη διαχείριση απορριμμάτων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού στους αθλητικούς χώρους. Οπως εξηγεί ο Ζαχαρίας Σταγάκης, επικεφαλής του τμήματος ΕΚΕ της ΕΟΚ, στόχος είναι η εκπαίδευση της αθλητικής κοινότητας σε ορθές πρακτικές και γι’ αυτό σε πρώτο επίπεδο οι σύλλογοι θα ενθαρρυνθούν να αναλάβουν φιλοπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Να σημειωθεί πάντως ότι η ανακύκλωση σε χώρους συνάθροισης κοινού έχει προβλεφθεί στη νομοθεσία εδώ και μια δεκαετία, ελάχιστα όμως εφαρμόζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή