Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, 24ωρη απεργία στο μετρό - Πώς κινούνται τα λεωφορεία στην πρωτεύουσα

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα, με πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων και συλλογικοτήτων να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, ενώ ξεκίνησε και η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις 12:00 στα καλέσματα στο κέντρο της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άνθρωποι.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας-1
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 5:00 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων συγκεντρώθηκαν στις 09:00 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί μετέβησαν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργάνωσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Ανάμεσα στα αιτήματα της ΓΣΕΕ περιλαμβάνοναι οι αυξήσεις στους μισθούς, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και η προστασία του εισοδήματος απο την ακρίβεια. 

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες. Παράλληλα, μεταξύ των Ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία είναι και η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας-2
ΙΝΤΙΜΕ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας-3
ΙΝΤΙΜΕ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών-σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Την ίδια στιγμή, ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός και τρένα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09.00 έως τις 21.00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας).

Η επαναφορά της λειτουργίας των οχημάτων θα αρχίσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας και αντίστοιχα θα ξεκινήσει η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν αναλάβει ΚΤΕΛ.

Στάση εργασίας στα ταξί

Με στάση εργασίας από τις 05.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες ταξί στην απεργία, ενώ έχουν προγραμματίσει επίσης συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10.00. Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε, φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Απεργεί η ΠΟΣ – Ποια δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό θα γίνουν με προσωπικό ασφαλείας

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, κάποια δρομολόγια θα γίνουν με προσωπικό ασφαλείας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού. «Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

-Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57

-Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598

-Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301

-Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231

-Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια οι επιβάτες μπορούν να πληροφορούνται στα κατά τόπους εκδοτήρια, στην ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App) ή στο 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών), συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ):

Η ΠΟΣ-ΜΣΤ ζητεί άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Δεμένα και τα πλοία

Χωρίς τις κύριες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα παραμείνει έως τα μεσάνυκτα της Τετάρτης η χώρα καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει και αυτή στην 24ωρη απεργία, αρχής γενομένης από τα μεσάνυκτα της Τρίτης.

«H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

«Οι Ελληνες ναυτεργάτες λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας, γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται πέντε με έξι μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους όλο τον χρόνο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT