Εγκληματική οργάνωση λήστευε με «ριφιφί» κοσμηματοπωλεία – Πέντε συλλήψεις

Εγκληματική οργάνωση λήστευε με «ριφιφί» κοσμηματοπωλεία – Πέντε συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε στην περιοχή του Πειραιά εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία, κυρίως με τη μέθοδο «ριφιφί», σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκε στην περιοχή του Πειραιά εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία, κυρίως με τη μέθοδο «ριφιφί», σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Απριλίου , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και Τμημάτων Ασφαλείας του Πειραιά, συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε μελών της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών με όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, παραβίαση κατάσχεσης, πλαστογραφία, εμπρησμό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και διαφορετική και εναλλασσόμενη κάθε φορά σύνθεση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε κοσμηματοπωλεία, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν νωρίτερα τους στόχους τους και αφού κατόπτευαν τους χώρους γύρω από αυτούς, οργάνωναν τον τρόπο τέλεσης («ριφιφί» ή παραβίαση θυρών-ρολών ασφαλείας) αλλά και τη διαφυγής τους.

Επιπλέον, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου «full face» κατά την τέλεση των κλοπών και να διαθέτουν «τσιλιαδόρο», διασφαλίζοντας πάντα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος τους, ενώ για την αποφυγή ταυτοποίησής τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πλαστές πινακίδες ή ενοικιαζόμενα, ενώ όταν μετακινούνταν ακτοπλοϊκά δήλωναν ψευδή στοιχεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6- οχήματα,
  • 5- κινητά,
  • κοσμήματα,
  • διαρρηκτικά εργαλεία,
  • είδη ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων και
  • 1500- ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:

  • διακεκριμένη κλοπή σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο την 22-08-2023,
  • 6- περιπτώσεις απόπειρας διακεκριμένης κλοπής από κοσμηματοπωλεία σε Πόρο, Δελφούς και Αργοστόλι το διάστημα από 5-12-2023 έως 1-4-2024,
  • κλοπή οχήματος τον Σεπτέμβριο 2023 από την περιοχή των Μελισσίων και
  • κλοπή κατασχεμένου οχήματος και εμπρησμός αυτού την 3-2-2024.

Μέρος των κοσμημάτων που βρέθηκαν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της παράνομης δράσης της οργάνωσης συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT