Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας

Τι αναφέρει η τεχνική έκθεση για τις εργασίες στο διώροφο επί της οδού Νεωρίων το οποίο κατέρρευσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο ειδικός φρουρός

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι περνούν και κοντοστέκονται έξω από το κτίριο, ο πρώτος όροφος του οποίου κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο χθες το πρωί στον Πειραιά, μονολογούν το ίδιο: «Μοιάζει σαν να έπεσε βόμβα».

Το διώροφο κτίριο επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι έχει «ανοίξει» σαν τριαντάφυλλο, ενώ υπό τον κίνδυνο να γκρεμιστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ό,τι έχει απομείνει από αυτό, το τμήμα υποδομών του δήμου έχει αποκλείσει τους δύο δρόμους που έχει πρόσοψη το νεοκλασικό του 1958.

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας-1

Το σοκαριστικό περιστατικό που κόστισε τη ζωή στον ειδικό φρουρό, ο οποίος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, συνέβη την ώρα που εντός της οικίας βρίσκονταν εννέα εργάτες. Ο 31χρονος από τα Γρεβενά, ο οποίος έκανε έξτρα μεροκάματα στην οικοδομή όταν βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, την ώρα που κατέρρεε το σπίτι πήδηξε στο σταθμευμένο φορτηγό για να σωθεί, αλλά καταπλακώθηκε από τα μπάζα.

Η αστυνομία συνέλαβε τους εννέα εργάτες –ανάμεσά τους και τον εργολάβο– οι οποίοι ήταν παρόντες στο περιστατικό. Οι τρεις μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Ο εργολάβος, ο οποίος κρατείται μέχρι να απολογηθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί με βάση το άρθρο 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής.

Ο 31χρονος αστυνομικός από τα Γρεβενά έκανε έξτρα μεροκάματα στην οικοδομή όταν βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Στην προσπάθειά του να σωθεί, πήδηξε σε ένα φορτηγό που ήταν σταθμευμένο απ’ έξω, όμως καταπλακώθηκε από τα μπάζα.

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας-2
Λουλούδια και κεριά απέναντι από το κτίριο, τμήμα του οποίου κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ειδικός φρουρός. 

Αστυνομικές πηγές επισήμαναν στην «Κ» ότι το συνεργείο φαίνεται πως δούλευε παράτυπα. Την ίδια στιγμή, οι έξι Λιβανέζοι συνιδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν πολύ πρόσφατα το ακίνητο, αναζητούνται από την αστυνομία – με το αυτόφωρο να λήγει σήμερα το βράδυ. Επίσης αναζητείται και ο πολιτικός μηχανικός, ο οποίος υπέγραψε την τεχνική έκθεση για τις εργασίες στο κτίριο και δεν ήταν παρών στο οίκημα την ώρα του δυστυχήματος.

Οσον αφορά τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στο τραγικό γεγονός, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αλλά και οι τεχνικοί στο τμήμα υποδομών του δήμου, εξηγούν στην «Κ» πως η μοιραία πτώση του πρώτου ορόφου φαίνεται να προήλθε από γκρέμισμα φέρουσας τοιχοποιίας, η οποία στήριζε την κεντρική πλάκα του κτιρίου. Απ’ ό,τι φαίνεται γινόταν προσπάθεια το ισόγειο να γίνει ενιαίος χώρος και να αφαιρεθούν οι ενδιάμεσοι τοίχοι.

«Αλλες εργασίες είχαν δηλωθεί, άλλες γίνονταν»

Η τεχνική έκθεση που υποβλήθηκε από τον υπεύθυνο μηχανικό στις 10/4 περιγράφει μια σειρά από τεχνικές εργασίες όπως: «Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, επισκευή ή και τμηματική αντικατάσταση υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκατάστασης».

Οι εργασίες ξεκινούν στην οδό Νεωρίων από μεγάλο συνεργείο εννέα ατόμων, ενώ τοποθετούνται και ειδικά χωνιά στον πρώτο όροφο, για την έξοδο των μπάζων από την οικία.

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας-3
Η άδεια για μικρής έκτασης εργασίες που υπέβαλε ο μηχανικός και επιβλέπων το έργο, στις 10/4, στην Πολεοδομία.

«Είναι εμφανές διά γυμνού οφθαλμού ότι άλλες εργασίες είχαν δηλωθεί κι άλλες πραγματοποιούνταν» υπογραμμίζει ο κ. Μώραλης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου «ακούγαμε δυνατούς θορύβους οικοδομής από τη Δευτέρα το πρωί».

Βιαστικές εργασίες ενώ το σπίτι δεν είχε ακόμα ξενοικιαστεί

Ερωτήματα για τον τρόπο που τελούνταν οι εργασίες στο κτίριο επί της οδού Νεωρίων προκαλεί και η μαρτυρία της ενοίκου του σπιτιού, μέχρι την ημέρα που κατέρρευσε τμήμα του.

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας-4

«Σε αυτόν τον όροφο που βλέπετε να μισοκρέμεται, έμενε μέχρι τώρα η κόρη μου» υποστήριξε η ίδια μιλώντας στην «Κ» και συνέχισε: «Η έκτασή του ήταν 120 τ.μ. Στον από κάτω όροφο, ίδιας έκτασης, έμενε μια άλλη οικογένεια. Τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και έληξε το συμβόλαιό μας, ο ιδιοκτήτης μας ανακοίνωσε ότι θέλει να το πουλήσει και γι’ αυτό έπρεπε να αποχωρήσουμε άμεσα. Του εξηγήσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να βρούμε κάτι νέο. Ηταν ανένδοτος, οπότε κινηθήκαμε δικαστικά, αφού γνωρίζαμε ότι δικαιούμαστε αυτό το περιθώριο χρόνου. Πριν λίγες ημέρες, βρήκαμε ένα νέο σπίτι και έτσι αρχίσαμε να μεταφέρουμε σιγά σιγά τα πράγματά μας εκεί. Ενώ λοιπόν μέναμε ακόμα στο σπίτι και εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση, μπήκε συνεργείο και ξεκίνησαν οι εργασίες. Επιπλα, ρούχα, τα παιχνίδια του εγγονού μου ήταν όλα μέσα όταν ξεκίνησαν οι εργασίες. Το σπίτι είχε ζήτημα υγρασίας, αν και για την ηλικία του βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση».

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας-5

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΤΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία, Ανδρέας Στοϊμενίδης, περιγράφοντας το «σκληρό» όπως το αποκαλεί, τοπίο της οικοδομικής δραστηριότητας, κάνει λόγο για ένα επισφαλές, ρευστό και απροστάτευτο πεδίο, όπου οι δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζομένους μειώνονται διαρκώς.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Η Ελληνίδα και ο Ελληνας αστυνομικός εξακολουθούν να βιώνουν μια οικτρή οικονομική κατάσταση, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις αντοχές τους. Το αποδεικνύει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο το τραγικό συμβάν, όπου ο συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του, αναζητώντας το ελάχιστο συμπλήρωμα στον πενιχρό του μισθό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή