ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ

Η ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων θα είναι προαιρετική από τις 19 Απριλίου και υποχρεωτική από τις 8 Μαΐου. Ποιες δηλώσεις αφορά. Τα βήματα για τη διαδικασία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες δυνατότητες, με επέκταση της ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φόρου δωρεάς, παρέχει από σήμερα η ΑΑΔΕ, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης Αρχής, υποβάλλονται ψηφιακά πλέον αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων θα είναι προαιρετική από τις 19 Απριλίου και υποχρεωτική από τις 8 Μαΐου.

Η απόφαση αφορά τις εξής δηλώσεις:

α) Δηλώσεις δωρεών για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο από τις 19/4/2024. Ειδικότερα:

– Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ),

– Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους (πλην χρηματικών ποσών). Δηλώσεις για ματαίωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί ψηφιακά.

β) Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από 1/1/2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ειδικότερα:

– Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων, που υποβάλλονται ανά ζεύγος δωρητή-δωρεοδόχου και

– Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο, χωρίς αναγραφή των στοιχείων των δωρητών.

Τα βήματα

Για τις παραπάνω δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση φόρου δωρεάς σε πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001».

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY.

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT