Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία με στόχο την παραπλάνηση των αρχών

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία με στόχο την παραπλάνηση των αρχών

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στους εισαγγελείς που ερεύνησαν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι, ένας εκ των κατηγορουμένων ανώτερων αξιωματικών της Πυροσβεστικής καταδικάστηκε πρωτόδικα την Παρασκευή για υπόθεση που αφορά στοιχεία τα οποία είχαν παρασχεθεί στους εισαγγελείς που ερεύνησαν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές Αρχές.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχου Γιάννη Κώστα. Η καταγγελία του τότε διοικητή του 12ου Π.Σ. Αθηνών, αφορά τα στοιχεία του συστήματος Engage, του λογισμικού που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, τα οποία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ήταν ανακριβή με στόχο την παραπλάνηση των αρχών.

Ο αξιωματικός είχε υποβάλει μήνυση κατά του κ. Φωστιέρη, αλλά και κατά του τότε διοικητή του 199 Χρήστου Γκολφίνου, επίσης κατηγορούμενου στην δίκη για το Μάτι, τον οποίο σήμερα το δικαστήριο αθώωσε, κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κώστας είχε αναφερθεί στην υπόθεση των επίμαχων στοιχείων του λογισμικού, κρίσιμων για τις κινήσεις των οχημάτων της Πυροσβεστικής την ημέρα που η φωτιά έκαψε το Μάτι αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς, στην κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο για την τραγωδία.

Οπως είχε πει τότε στην κατάθεσή του, όταν είχε αναζητήσει στοιχεία για να συντάξει δελτίο Τύπου για την πυρκαγιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage. Ο αξιωματικός κατέθεσε πως ζήτησε από τους ανωτέρους του να ενημερώσουν σχετικά την εισαγγελική Αρχή, καθώς τότε ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για την τραγωδία, πλην όμως δεν είχε εισακουστεί. Ετσι, προσέφυγε ο ίδιος και ενημέρωσε για το θέμα και τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT