Αρθρο Χάρη Δούκα στην «Κ»: Μόλις 0,42 ευρώ ανά τουρίστα

Αρθρο Χάρη Δούκα στην «Κ»: Μόλις 0,42 ευρώ ανά τουρίστα

Θέλω να ξεκινήσω με δύο αποκαλυπτικά και θα έλεγα ανησυχητικά –στον συνδυασμό τους– στοιχεία. Τα μοναδικά έσοδα που είχε ο Δήμος της Αθήνας από την τουριστική δραστηριότητα στην πόλη το 2023 –από τις καλύτερες κατά κοινή ομολογία τουριστικές χρονιές– έφτασαν μόλις τα 2.714.664 ευρώ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλω να ξεκινήσω με δύο αποκαλυπτικά και θα έλεγα ανησυχητικά –στον συνδυασμό τους– στοιχεία. Τα μοναδικά έσοδα που είχε ο Δήμος της Αθήνας από την τουριστική δραστηριότητα στην πόλη το 2023 –από τις καλύτερες κατά κοινή ομολογία τουριστικές χρονιές– έφτασαν μόλις τα 2.714.664 ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι μειωμένα περίπου κατά 50% από αυτά που είχε εισπράξει πριν από 17 χρόνια, το 2007, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει τα 5.183.640 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, για την ακρίβεια την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ξενοδοχείων και των δωματίων ξενοδοχείων στον κεντρικό τομέα της Αθήνας αυξήθηκε κατά 26% και 21% αντίστοιχα, ενώ –σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων– καταγράφεται αύξηση κατά 475% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των ξενοδοχειακών φορέων, υπολογίζεται ότι η Αθήνα το 2023 υποδέχθηκε 6,5-7 εκατομμύρια τουρίστες. Παραθέτω αυτά τα στοιχεία για να γίνει απολύτως σαφές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφθηκε την πόλη το 2023!

Διά ταύτα: την ώρα που οι απαιτήσεις για υπηρεσίες και υποδομές αυξάνονται με αλματώδεις μάλιστα ρυθμούς, τα μέσα που διαθέτουμε για να ανταποκριθούμε μειώνονται επίσης με αλματώδεις ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην πόλη και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν.

Δεν είναι όμως η μοναδική δυσλειτουργία. Η Αθήνα καθιερώνεται πλέον ως σημαντικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ετσι, τα οφέλη αλλά και η επιβάρυνση από την τουριστική κίνηση δεν περιορίζονται σε κάποιους μήνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων, τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων ακόμη και τον Δεκέμβριο.

Αυτή η τουριστική ανάπτυξη βρίσκει τον δήμο χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους. Η κεντρική διοίκηση έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια τις προσλήψεις στους δήμους, ενώ κάθε χρόνο στην Αθήνα συνταξιοδοτούνται 200-300 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με συγκρατημένες εκτιμήσεις, από τον ευρύτερο τομέα της καθαριότητας λείπουν 800 εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, έσοδα των δήμων που μειώθηκαν δραστικά λόγω μνημονίων δεν επανήλθαν ποτέ στα επίπεδα που ο νομοθέτης είχε προβλέψει, προστέθηκε αιφνιδιαστικά και το χαράτσι του τέλους ταφής των απορριμμάτων, το οποίο στον Δήμο της Αθήνας μεταφράζεται σε 7 εκατ. ευρώ για το 2024. Και το σημαντικότερο: η Αθήνα υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει αντιστοιχεί σε πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός που καθημερινά ζει, δραστηριοποιείται, επισκέπτεται την Αθήνα είναι περίπου δεκαπλάσιος.

Σ’ αυτό λοιπόν το τοπίο, ζητάμε δύο πράγματα:

Πρώτον, το τέλος παρεπιδημούντων που ήδη καταβάλλεται στον δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους, να αποδίδεται στο ποσοστό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο 2% και όχι στο 0,5% που με υπουργική απόφαση μειώθηκε το 2009.

Το τέλος παρεπιδημούντων να αποδίδεται στον δήμο στο ποσοστό 2% και όχι στο 0,5% και το τέλος ανθεκτικότητας να αποτελεί έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και καταβάλλουν οι ωφελούμενοι, να μην αποτελούν έσοδο της κεντρικής διοίκησης, αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως άλλωστε ομόφωνα αποφάσισε πρόσφατα και η ΚΕΔΕ.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, εξαντλούμε κάθε σπιθαμή της δυνατότητάς μας για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί η λειτουργία πολλών και μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. Και αναφέρομαι τόσο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση δικτύων και υποδομών, αστυνόμευση κ.λπ.), αλλά και στην εξεύρεση πόρων που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο δήμος της Αθήνας έχει επιβάλει το τέλος παρεπιδημούντων και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγος για τον οποίο έχει οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Εν κατακλείδι: η Αθήνα μάς χρειάζεται όλους για να πορευθεί με αξιώσεις και ως πρωτεύουσα και ως τουριστικός προορισμός και ως τόπος κατοικίας. Οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού συμμερίζονται αυτό τον στόχο, είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Σε αυτή την προσπάθεια τους θέλουμε μαζί μας…

*Ο κ. Χάρης Δούκας είναι δήμαρχος Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT