«Μίνωας 2024»: Μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμού στην Κρήτη

«Μίνωας 2024»: Μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμού στην Κρήτη

Συμμετέχουν περισσότεροι από 60 φορείς και ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 75 επεισόδια από όλο το φάσμα των κινδύνων, που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Κρήτη η άσκηση «Μίνωας 2024», στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 φορείς και ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 75 επεισόδια από όλο το φάσμα των κινδύνων, που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες.

Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στο νησί.

Ειδικότερα, η άσκηση θα διεξάγεται στο πεδίο στις 22, 23 και 24 Απριλίου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού και θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε περιφέρεια.

«Η ανταπόκριση του μηχανισμού μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν και θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε».

«Εξαρχής είχα εξηγήσει ότι η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει, αλλά πως μια τόσο μεγάλη άσκηση στόχο έχει να υποδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Μίνωας 2024»: Μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμού στην Κρήτη-1
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,  προεδρεύων στο Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, δήλωσε ότι η άσκηση εξελίσσεται κανονικά, με την παρουσία και συμμετοχή όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της άσκησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν μέρει προβλήματα. Για αυτό γίνεται, προκειμένου, με την ολοκλήρωσή της, να δούμε τα επιμέρους προβλήματα για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Μακάρι να μη γίνει ποτέ ένας σεισμός», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το σημαντικό είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά φύγανε από τις τάξεις μέσα απ’ όλα τα σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε υπηρεσία να επιλύει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται ο συντονισμός, οι συνέργειες και στο τέλος του τριημέρου θα δούμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

«Πρόκειται για μια άσκηση που δοκιμάζει την ετοιμότητά μας, για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας» ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συμπληρώνοντας ότι «ο κύριος σκοπός είναι η ενεργοποίησή μας, ο συντονισμός μας και η επισήμανση των κενών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μία πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο δηλαδή το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT