Οπαδική βία: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

Οπαδική βία: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα μεταφέρθηκαν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι 67 συλληφθέντες για ανάμειξη στον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη, αλλά και σε ακόμη τουλάχιστον 14 υποθέσεις.

Θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθούν για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 63 εξ αυτών θα απολογηθούν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη τους

Οπως γράφει σήμερα η «Κ», με βάση τη δικογραφία πρόκειται να τους αποδοθούν κατά περίπτωση οι κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Ορισμένοι προέκυψε ότι είχαν όχι μόνο φυσική παρουσία αλλά και οργανωτικό ρόλο στις επιθέσεις εναντίον της διμοιρίας έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», με κατάληξη τον θάνατο του υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ.

Η ανάμειξή τους προέκυψε από καταθέσεις μαρτύρων, βίντεο που επεξεργάστηκε η ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Μια διαδικασία που αποκάλυψε στα στελέχη της Ασφάλειας την εσωτερική ιεραρχία τους: ποιος τηλεφώνησε σε ποιον τις κρίσιμες ώρες πριν αλλά και μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Για ανάμειξη στον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη συνελήφθη και ο ανήλικος αδελφός του 18χρονο,υ που είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για την ίδια υπόθεση μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τα δραματικά γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. τοποθετεί στην κορυφή της ιεραρχίας πέντε άτομα. Ο ένας από αυτούς είναι γνωστός στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού με το μικρό του όνομα, «Ιωσήφ». Σε πολλά βίντεο επεισοδίων σε γήπεδα ανά την Ελλάδα εμφανίζεται να μετέχει έχοντας οργανωτικό ρόλο και περασμένη στον λαιμό του διαπίστευση της ομάδας.

Στα επεισόδια στου Ρέντη φέρεται να είχε φυσική παρουσία και να έδωσε την εντολή στους νεαρούς που βρίσκονταν στις εξέδρες του γηπέδου να βγουν έξω και να επιτεθούν μαζικά στους αστυνομικούς. Συνελήφθη ξημερώματα Δευτέρας στα Γιάννενα με 5.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Ο δεύτερος από την ομάδα των «πέντε» είναι ο 26χρονος «μάνατζερ» τραγουδιστή της τραπ που τυγχάνει και επικεφαλής συνδέσμου οργανωμένων οπαδών του ΟΣΦΠ στο Ιλιον.

Είχε κληθεί να καταθέσει στην Αστυνομία ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τα δραματικά γεγονότα στου Ρέντη, καθώς οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση τον είχαν υποδείξει ως το άτομο που είχε μεταφέρει στο κλειστό γήπεδο και διανείμει στους νεαρούς χούλιγκαν τις ναυτικές φωτοβολίδες. Μία από αυτές τις φωτοβολίδες είχε πλήξει τον αστυνομικό στο πόδι προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία και τελικά τον θάνατο.

Ο τρίτος που περιγράφεται ως συμμετέχων στην ηγετική ομάδα είναι ένας 30χρονος, που προ δεκαετίας είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ, και όχι μόνο, έπειτα από καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για τον εμπρησμό –το 2012– του κουρείου ενός υπηκόου Πακιστάν στη Μεταμόρφωση, ενεργώντας τότε εξ ονόματος της Χρυσής Αυγής.

Στην κορυφή της ιεραρχίας, όπως αυτή περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, βρίσκονται ακόμη ένας νεαρός από τον Κορυδαλλό γνωστός με το ψευδώνυμο «Shark» και ο επονομαζόμενος «Ρουμάνος». Ο τελευταίος συνελήφθη φέτος τον Απρίλιο ως πρωταγωνιστής εμφύλιας σύρραξης οπαδών του Ολυμπιακού έξω από το γήπεδο «Καραϊσκάκης» στο περιθώριο αναμέτρησης Ολυμπιακού – Αρη για τα πλέι οφ της Super League.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη συμπλοκή συνδεόταν με την εν εξελίξει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Συμμετοχή στα επεισόδια στου Ρέντη πιθανολογείται ότι είχαν αρκετοί ακόμη από τους 150 κατηγορουμένους οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν χάρη σε υψηλής ευκρίνειας βίντεο που περιήλθε στην κατοχή των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το εν λόγω βίντεο τραβούσε οργανωμένος οπαδός του Ολυμπιακού προκειμένου στη συνέχεια να το αναρτήσει –πιθανόν– στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτό έχουν αποτυπωθεί όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που προηγήθηκαν έως ότου οι χούλιγκαν βγουν από το κλειστό γήπεδο βόλεϊ και κινηθούν προς το μέρος των ΜΑΤ.

Από το 2019

Πλην της υπόθεσης Λυγγερίδη, πάντως, η δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης αποδίδει εμπλοκή στους συλληφθέντες σε ακόμη 14 υποθέσεις. Πρόκειται για περιστατικά οπαδικής βίας που ξεκινούν το 2019 και φτάνουν μέχρι τις αρχές Απριλίου φέτος.

Αναφέρονται ενδεικτικά τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό γήπεδο του Βόλου στο περιθώριο της αναμέτρησης Βόλου – Ολυμπιακού, τα επεισόδια το 2022 στο γήπεδο των Ζωσιμάδων στα Γιάννενα ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ολυμπιακό, η επίθεση με μολότοφ κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο περιθώριο αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού, τον Δεκέμβριο του 2022, η επίθεση στο πούλμαν που μετέφερε στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» την αποστολή της ΑΕΚ τον Απρίλιο του 2023, καθώς επίσης αρκετές επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στο περιθώριο ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

Τον κατάλογο συμπληρώνουν ο τραυματισμός με μαχαίρι μιας γυναίκας χούλιγκαν του Παναθηναϊκού τον Φεβρουάριο του 2019 στο Ιλιον (είχε αρχικά αποδοθεί σε ληστεία) και ο τραυματισμός με μαχαίρι ενός οπαδού του ΠΑΟ κατά τη διάρκεια προκαθορισμένου ραντεβού στη λεωφόρο Μαραθώνος τον Ιούλιο του 2023. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή