Αφρικανική σκόνη: Το φαινόμενο πίσω από τον πορτοκαλί ουρανό

Αφρικανική σκόνη: Το φαινόμενο πίσω από τον πορτοκαλί ουρανό

«Οταν τα στρώματα σκόνης ή καπνού συναντιούνται με το ηλιοβασίλεμα έχουμε αυτή τη χρωματική παλέτα», σημειώνει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας ΠΑΝΑΚΕΙΑ, εξηγεί στην «Κ» πως αυτό που αντικρίσαμε το απόγευμα στην ατμόσφαιρα είναι το φαινόμενο της σκέδασης της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο στρώμα της σκόνης.

«Καθώς ο ήλιος δύει και κατεβαίνει χαμηλά, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω στο στρώμα της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα υπέροχα κι απόκοσμα χρώματα που αντικρίζουμε στον ουρανό. Είναι αποχρώσεις που έχουμε ξαναδεί σε πυρκαγιές που εξελίσσονται απογευματινές ώρες ή σε εκρήξεις ηφαιστείων που σημειώνονται τις ίδιες ώρες. Οταν τα στρώματα σκόνης ή καπνού συναντιούνται με το ηλιοβασίλεμα έχουμε αυτή τη χρωματική παλέτα», τονίζει.

Ο ίδιος εξηγεί πως η σκόνη βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και παρά το έντονο πορτοκαλί που έχει κατακλύσει τον αθηναϊκό ουρανό, υπάρχει ορατότητα.

Αυτό που συνέβη είναι πως ο ζεστός αέρας της Αφρικής, μαζί με τη σκόνη που φέρνει, «πέρασε πάνω» από τα κύματα ψυχρού αέρα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. 

Μάλιστα, σε αυτό το 5ο κατά σειρά επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που σημειώνεται τη φετινή άνοιξη στη χώρα μας, οι τιμές ήταν πολύ υψηλές.

Στην Κρήτη, στα Χανιά, στις 18.30, η συγκέντρωση της σκόνης έφθανε τα 800 μικρογραμμάρια και στο Ηράκλειο τα 200. Η Νότια Ελλάδα είχε σε μεγάλο ποσοστό υψηλές τιμές συγκέντρωσης σκόνης, αυτή τη φορά. Σε αντίθεση με τις παραπάνω περιοχές, στην Αθήνα η συγκέντρωση της σκόνης κινήθηκε σήμερα σε λογικά επίπεδα. Τις απογευματινές ώρες όταν ο αθηναϊκός ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί, ο σταθμός μέτρησης της σκόνης στο Θησείο έδειχνε 41 μικρογραμμάρια, μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την Κρήτη.

Αύριο (24/4), βέβαια, είναι πιθανό το στρώμα της σκόνης να κατέβει πιο χαμηλά και οι τιμές της σκόνης να αυξηθούν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή