Ενστάσεις κατοίκων για το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Ενστάσεις κατοίκων για το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Ζητούν να μη χωροθετηθεί εντός του αρχαιολογικού άλσους το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη δημιουργία του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά «όχι» εντός του ομώνυμου πάρκου δηλώνουν φορείς της περιοχής, αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και οι πανελλήνιοι σύλλογοι των πολεοδόμων – χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). Η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγές κατοίκων, αλλά η προγραμματισμένη για χθες εκδίκαση μετατέθηκε για τον Μάιο. Οι προσφυγές έχουν ασκηθεί από 22 κατοίκους της περιοχής και υποστηρίζονται από τοπικούς φορείς, όπως η «Επιτροπή αγώνα για το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα». Οι προσφυγές αφορούν τόσο την κοπή δέντρων (η οποία έχει «παγώσει» καθώς το ΣτΕ δέχθηκε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες) και ευρύτερα τα έργα ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου.

Τόσο οι κάτοικοι όσοι και οι φορείς που υποστηρίζουν το αίτημά τους εκτιμούν ότι η χωροθέτηση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών μπορεί να γίνει σε άλλη θέση, καθώς η περιοχή έχει σοβαρό έλλειμμα ελεύθερων χώρων πρασίνου και πλεόνασμα παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα μουσείο. «Το αρχαιολογικό άλσος, που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και πάρκο, θα πρέπει να διατηρήσει τον διττό χαρακτήρα του –όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα– και να συνεχίσει να αποτελεί “ανοιχτό” αρχαιολογικό χώρο ως τόπο προβολής πολιτισμικής/ιστορικής κληρονομιάς και συγχρόνως χώρο πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΛΕΤ.

«Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών θα πρέπει να αναζητηθεί εκτός του αρχαιολογικού άλσους. Προτείνεται η αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του μουσείου, με δεδομένο ότι η γύρω περιοχή προσφέρει σημαντικό αριθμό κτιρίων που αποτελούν βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, ιδανικά για να στεγάσουν ένα τέτοιο μουσείο, σύμφωνα και με αντίστοιχα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΟΧ. Οπως εξηγεί, η υλοποίηση της πρότασης που πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό θα οδηγήσει στον περιορισμό του ελεύθερου χώρου του πάρκου κατά 30% και στην κοπή 580 μεγάλων δέντρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή