Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα στην ανατολική Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα στην ανατολική Αττική

Συνελήφθησαν δέκα μέλη της σπείρας, ενώ κατασχέθηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά, 17 οχήματα, αεροβόλο πιστόλι, πιστόλι κρότου λάμψης, ζυγαριές ακριβείας, κάνναβη και περίπου 19.000 ευρώ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε σπείρα, τα μέλη της οποίας έκλεβαν οχήματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για τη συστηματική διάπραξη κλοπών σε σπίτια, σε περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με την υπόθεση συνελήφθησαν δέκα άτομα, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ. και της Ο.Π.Κ.Ε, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Αμεσης Δράσης Αττικής, καθώς και εκπροσώπων της δικαστικής Αρχής.

Σε βάρος τους, όπως και σε βάρος ακόμη πέντε ατόμων, από τα οποία ένας κρατούμενος, σχηματίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., δικογραφία για –κατά περίπτωση- σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τετελεσμένες και σε απόπειρα, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή κινητών περιουσιακών στοιχείων σε εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδής κατάθεση, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Ερευνα από τον Μάιο του 2023

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα στην ανατολική Αττική-1

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Μάιο του 2023, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μετά τον εντοπισμό από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. κλεμμένου οχήματος σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκαν ακόμη τρία κλεμμένα οχήματα με παραποιημένα πλαίσια καθώς και πλήθος αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται σε κλοπές από οικίες.

Από την έρευνα, διακριβώθηκε η συγκρότηση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση στην κατ’ επάγγελμα τέλεση κλοπών σε οικίες, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 146.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων και στη συνέχεια σε πλαστογραφία – παραποίηση των στοιχείων αναγνώρισής τους (αριθμός πλαισίου), με σκοπό την αποφυγή του εντοπισμού τους και τη νομιμοφανή κατοχή και κυκλοφορία.

Δρούσαν έχοντας συγκεκριμένους ρόλους, οι οποίοι χωρίζονται στις κλοπές των οχημάτων, στην απόκρυψη αυτών, στην παραποίηση των αναγνωριστικών τους αριθμών και στα άτομα, τα οποία έπαιρναν στην κατοχή τους τα παραποιημένα οχήματα ως νόμιμα.

Οπως προέκυψε στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τα κλαπέντα οχήματα ή άλλο νομίμως αποκτηθέν στο οποίο χρησιμοποιούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, για να διαπράττουν κλοπές σε οικίες, κυρίως στην ανατολική Αττική (Ν. Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια, Πικέρμι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Διόνυσος).

Πώς δρούσαν τα μέλη της σπείρας

Οσον αφορά τον τρόπο δράσης στις κλοπές σπιτιών, τα μέλη της σπείρας:

 • προσέγγιζαν την οικία – στόχο με το όχημα και συνήθως ένας από αυτούς έλεγχε αν υπήρχαν ένοικοι εντός. Στη συνέχεια, τρεις ή τέσσερις εισέρχονταν σε αυτή, ενώ ο οδηγός ανέμενε σε κοντινή απόσταση,
 • χρησιμοποιούσαν λοστό και κατσαβίδι μεγάλου μεγέθους, για τη διάρρηξη,
  απενεργοποιούσαν-κατέστρεφαν τον συναγερμό ή έκοβαν το καλώδιο σύνδεσης της οικίας με το τηλεφωνικό δίκτυο,
 • κακοποιούσαν σκύλους που τυχόν υπήρχαν στην αυλή, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι τα ζώα βρέθηκαν μετά τη διάπραξη της έκνομης πράξης φοβισμένα ή ζαλισμένα ή χτυπημένα, ενώ
 • επεξεργάζονταν τα αφαιρεθέντα από τις οικίες χρυσαφικά, σε υπόγειο οικήματος στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκε εξοπλισμός και υλικά χύτευσης.

Παράλληλα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντι-παρακολούθησης και μέτρα για να δυσχεράνουν τις προσπάθειες εντοπισμού τους, χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full-face και καπέλα τύπου τζόκεϊ, καθώς επίσης και γάντια.

Επίσης, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» τηλέφωνα, σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers), τα οποία αντικαθιστούσαν μετά από κάποιο αριθμό κλοπών.

Τι βρέθηκε

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα στην ανατολική Αττική-2

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε 14 οικίες, στις περιοχές του Ζεφυρίου, της Ελευσίνας και της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • μεγάλος αριθμός κοσμημάτων και χρυσαφικών (χρυσές λίρες, λύδιες λίθοι, υλικά και μέσα χύτευσης)
 • 18.960 ευρώ,
 • 17 οχήματα,
 • 100 γραμμάρια κάνναβης,
 • 2 ζυγαριές ακριβείας,
 • αεροβόλο πιστόλι,
 • πιστόλι κρότου λάμψης,
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και
 • πλήθος ενδυμάτων και υποδημάτων σχετιζόμενα με κλοπές.

Εξιχνιάστηκαν δεκάδες υποθέσεις

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 35 περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, μία περίπτωση ληστείας, πέντε περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, καθώς και περιπτώσεις πλαστογραφιών, υφαρπαγών ψευδούς βεβαίωσης και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT