Μάτι: Ενοχοι έξι κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Μάτι: Ενοχοι έξι κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά στο Μάτι, η Δικαιοσύνη εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για τα 21 άτομα που κάθισαν στο εδώλιο.

Πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής κρίθηκαν ένοχα, όπως και ο ηλικιωμένος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, ενώ συνολικά 15 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι. 

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους εξής 6 κατηγορουμένους:

  • Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου – για 102 ανθρωποκτονίες (θύματα) και 32 σωματικές βλάβες (εγκαυματίες)
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα – κρίθηκε ένοχος διότι δεν έδωσε εντολή για να κινηθούν τα πλοιάρια για τη σωτηρία όσων έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν)
  • Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και 32 τραυματίες)
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια για 32)
  • Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια για 32)
  • και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης –όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας– τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή