Α. Μανιτάκης: Ισορροπημένη η απόφαση για το Μάτι

Α. Μανιτάκης: Ισορροπημένη η απόφαση για το Μάτι

Τη δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που «μπλόκαρε» το κόμμα των Σπαρτιατών για τις επικείμενες ευρωεκλογές, σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που «μπλόκαρε» το κόμμα των Σπαρτιατών για τις επικείμενες ευρωεκλογές, σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης.

Αναφερόμενος στην πρωτόδικη απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Μανιτάκης σχολίασε αρχικά: «Ηταν μεγάλη τραγωδία και επομένως εγώ τις ποινές τις βλέπω κάπως ισορροπημένες, ανάλογες με το αδίκημα που έχει γίνει».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εναντίον της δικαιοσύνης, γιατί ή την εμπιστευόμαστε πάντοτε, ή δεν την εμπιστευόμαστε όταν δεν μας βολεύει και δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις που βγάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό που υπαινίσσεται η συνήγορος και ότι επηρεάστηκε από τέτοια γεγονότα η δικαιοσύνη. Ηταν τρομακτικό γεγονός. Ποιος το αμφισβητεί αυτό το πράγμα; Προφανώς υπήρχαν ευθύνες. Ετσι έπρεπε να καταλογιστούν. Και το τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η καταδίκη –η τιμωρία, αν θέλετε– ήρθε ύστερα από τόσα χρόνια. Υστερα από τόσα χρόνια, ύστερα από τέτοια εξονυχιστική έρευνα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η δικαιοσύνη είχε άλλα κίνητρα. Αντίθετα μάλιστα, βλέπουμε ότι πολύ τα ζυγίζουν οι δικαστές και καθυστερούν μάλιστα, ακριβώς για να αποφασίσουν με βάση στοιχεία. Επρεπε να συγκεντρώσουν στοιχεία».

«Δεν θα υπάρχουν Σπαρτιάτες, θα γίνει μια ανακατανομή των εδρών»

Ερωτηθείς για την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης απάντησε: «Τη βλέπω απόλυτα φυσιολογική με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί πριν από τις προηγούμενες εκλογές, η οποία έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να κατέβει ένα κόμμα το οποίο έχει αφανή ηγέτη και ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Με βάση λοιπόν, αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη, νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η απόφαση και το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της ανακήρυξης δεν απαγόρευσαν την κάθοδο των Σπαρτιατών και στο ότι δεν είχαν στοιχεία. Τώρα πια που έχουν αδιάσειστα στοιχεία και φαίνεται πως έχουν πάρα πολλά στοιχεία, η Δικαιοσύνη εφάρμοσε τον νόμο, ότι πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μια καλυμμένη εγκληματική οργάνωση».

Ερωτηθείς αν η απόφαση αποτελεί πρόκριμα για το εκλογοδικείο, αποκρίθηκε: «Πιστεύω πως ναι. Δηλαδή η απόφαση που θα βγει, πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη αυτή την απόφαση (…) Αν λοιπόν τα στοιχεία, όπως είπε αυτή η συγκεκριμένη απόφαση, είναι τόσο αδιάσειστα και τόσο εύγλωττα, είναι φυσιολογικό να καταλήξει σε μια ανάλογη απόφαση. Δεν θα υπάρχουν Σπαρτιάτες και θα γίνει μια ανακατανομή των εδρών. Εγώ έτσι θεωρώ ότι θα γίνει και ότι δεν θα πάμε σε εκλογές στις περιφέρειες».

Για το επεισόδιο ξυλοδαρμού στη Βουλή και τη Χρυσή Αυγή

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σχολίασε και το επεισόδιο ξυλοδαρμού του Β. Γραμμένου από τον Κ. Φλώρο στη Βουλή. «Τρόμαξα για να είμαι ειλικρινής. Δεν το φανταζόμουν. Δεν είχαμε τέτοιο επεισόδιο από ό,τι μπορώ να θυμηθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά νομίζω από την άλλη μεριά –να δω τη θετική την όψη– και ο πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή ολόκληρη κινήθηκε αστραπιαία. Η δικιά μου τοποθέτηση είναι πάγια ότι δηλαδή δεν σωζόμαστε με το να ψηφίζουμε συνεχώς νέους νόμους για να αντιμετωπίσουμε κάποια φαινόμενα. Ηδη το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε η Χρυσή Αυγή – και αυτό νομίζω είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα του πολιτικού μας συστήματος, διότι, η Χρυσή Αυγή μην ξεχνάμε ότι καταδικάστηκε και από το δικαστήριο αλλά και εκλογικά δεν εκλέχτηκε και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πολιτική, αν θέλετε, καταδίκη αυτού του μορφώματος. Αρα, και οι δε τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο προστατεύει τη δημοκρατία μας. Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Και για να το πω λίγο διαφορετικά, ουδέποτε πίστεψα ότι στην Ελλάδα έχουμε σοβαρά και τόσο επικίνδυνα νεο-φασιστικά κόμματα. Δεν έχουμε σοβαρό φασισμό στη Ελλάδα, όπως και δεν είχαμε σοβαρή τρομοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT