Συγκεντρώσεις και πορείες για την Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Πρωτομαγιά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες κόσμου τίμησαν και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας στην απεργία που προκήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα και στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία ή στις στάσεις εργασίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα τρένα και στα πλοία.

Από τις 10 π.μ. που ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις μέχρι τη 1.30 μ.μ. που ολοκληρώθηκαν οι πορείες, το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό στα Ι.Χ. καθώς διαδήλωναν χιλιάδες εργαζόμενοι. Πέρα από τα συνθήματα για τα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων κι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, πολύ έντονη ήταν η παρουσία σε όλες τις συγκεντρώσεις των συνθημάτων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενάντια στον πόλεμο. Οι φετινές συγκεντρώσεις συνολικά δεν ήταν από τις πιο μαζικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, λόγω Μεγάλης Εβδομάδας και μεταφοράς της αργίας. Οι συγκεντρώσεις έληξαν χωρίς να αναφερθούν επεισόδια.

Ολοκληρώθηκαν χωρίς να αναφερθούν επεισόδια – Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία ή στις στάσεις εργασίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα στις συγκοινωνίες.

Στη Βουλή

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή, με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα εργατιά» και «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική». Στη συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Παλαιστίνης Γιούσεφ Ντόρκχομ, ενώ μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης μίλησε από τη Ραμάλα και ο Μοχάμεντ Αρούρι, εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος τόνισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους ήρωες της τάξης μας. Συνεχίζουμε για να γίνουν πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες, καθώς και σημαίες του ΠΑΜΕ, κι άφησαν στον ουρανό μπαλόνια στα χρώματα της Παλαιστίνης: κόκκινο, μαύρο, πράσινο και άσπρο.

Η πλατεία Κλαυθμώνος και η πλατεία Κοραή ήταν τα σημεία συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντιστοίχως, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία στο Σύνταγμα. Η συγκέντρωση δεν ήταν ιδιαίτερα μαζική. Δίπλα στα πανό των συνδικάτων υπήρχε παρουσία και πολιτικών κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, του ΜέΡΑ25 και άλλων. Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εργατικές κινήσεις, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Τη συγκέντρωση, με έντονη την παρουσία νεολαίας, χαιρέτισε και εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ στην «κεφαλή» της πορείας προπορευόταν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία.

Μηχανοπορεία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι διανομείς με δίκυκλα. Πολλοί εργαζόμενοι με δεκάδες μηχανάκια συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρέμειναν για ώρα προβάλλοντας τα αιτήματά τους για αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλή εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή