Χαλκιδική: Zημιές σε ξωκλήσι του 19ου αιώνα από εμπρησμό

Χαλκιδική: Zημιές σε ξωκλήσι του 19ου αιώνα από εμπρησμό

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από άτομο το οποίο συνελήφθη. «Δεν υπήρχαν αγιογραφίες, ή τέμπλο, δεν υπήρχαν κειμήλια», διευκρίνισε ο ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Ορους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενείς ζημιές σε ιστορικό ξωκλήσι στα Βράσταμα Πολυγύρου, στη Χαλκιδική, το οποίο χρονολογείται από το 1868 και είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη, προκλήθηκαν από πυρκαγιά την οποία προξένησε σκόπιμα άτομο, το οποίο συνελήφθη.

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά κατά τις πρωινές ώρες της 7ης Μαΐου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Ορους, Γιώργος Σκιαδαρέσης, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κηρυγμένο μνημείο, ωστόσο, η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα, υπό την καθοδήγηση και συνδρομή της αρχαιολογικής υπηρεσίας και με τη συνεισφορά των κατοίκων γειτονικών χωριών.

Χαλκιδική: Zημιές σε ξωκλήσι του 19ου αιώνα από εμπρησμό-1
Πηγή: Γιώργος Σκιαδαρέσης via ΑΠΕ-ΜΠΕ 

«Είναι ένας ναός του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Μπορεί να αποκατασταθεί, δεν είναι τίποτε ανεπανόρθωτο», διαβεβαίωσε ο κ. Σκιαδαρέσης, εξηγώντας ότι κάηκαν τα ξύλινα στοιχεία του ναού -παράθυρα, πόρτες- και ο ξύλινος φορέας της στέγης, που κατέρρευσε, όπως και η οικοσκευή, ωστόσο, όλα ήταν νεότερα, των τελευταίων δεκαετιών και «δεν υπήρχαν αγιογραφίες, ή τέμπλο, δεν υπήρχαν κειμήλια, όλες οι εικόνες ήταν νεότερες», ενώ «οι κάτοικοι των διπλανών χωριών που συντηρούν τον ιερό ναό τόσα χρόνια είναι τώρα έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκατάσταση».

Χαλκιδική: Zημιές σε ξωκλήσι του 19ου αιώνα από εμπρησμό-2
Πηγή: Γιώργος Σκιαδαρέσης via ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σε ό,τι αφορά τη στέγη που κατέπεσε, ο κ. Σκιαδαρέσης σημείωσε ότι ήταν και αυτή νεότερη, με γαλλικά κεραμίδια, ενώ οι περιμετρικοί τοίχοι που διατηρήθηκαν «είναι σε καλή κατάσταση, καθώς πρόσφατα είχαν αρμολογηθεί και συντηρηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT