ΕΛ.ΑΣ: Αυτοδίκαια σε απόταξη ένστολοι που καταδικάζονται αμετάκλητα

ΕΛ.ΑΣ: Αυτοδίκαια σε απόταξη ένστολοι που καταδικάζονται αμετάκλητα

Στην ολική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις και η «επικαιροποίηση» των ποινών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ολική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «σχεδόν δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του κανονισμού πειθαρχίας», επιχειρείται «η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε μια νέα σύγχρονη εποχή αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης».

Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις που προτείνονται κινούνται σε τρεις άξονες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απομάκρυνση από την ενεργό υπηρεσία των ένστολων που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών διαφθοράς στο Σώμα.

Στοχεύουν επίσης στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και στην ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «με τις αλλαγές που προτείνονται, μέσω της αναμόρφωσης και της επικαιροποίησης του κανονισμού, Π.Δ. 120/2008 (Α’ 182), εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, θα μπει τέλος στη γραφειοκρατία που προκαλείται από τις άσκοπες διοικητικές εξετάσεις, ενώ θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)».

«Επικαιροποιούνται οι ποινές»

Παράλληλα, με τις προτεινόμενες αλλαγές, «επικαιροποιούνται οι ποινές, ώστε να συμβαδίζουν με αυτές που επιτάσσει ο νέος Ποινικός Κώδικας».

Ενδεικτικά, προστίθενται αδικήματα, ως πειθαρχικά παραπτώματα, που προβλέπονται στον νέο Ποινικό Κώδικα και είναι ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Τίθενται υποχρεωτικά σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί σε βάρος των οποίων ασκείται ποινική και πειθαρχική δίωξη για ιδιαιτέρως σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Τίθενται αυτοδίκαια σε απόταξη, ανεξάρτητα από την πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσής τους, οι αστυνομικοί που καταδικάζονται αμετάκλητα, με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για κακουργήματα και για ορισμένα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα.

Μειώνεται η διενέργεια άσκοπων διοικητικών εξετάσεων για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η απώλεια ταυτότητας, υπηρεσιακής άδειας οδήγησης ή ο τραυματισμός εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας.

Επιμηκύνονται τα χρονικά όρια για τη δυνατότητα επανάληψης της πειθαρχικής δίκης, σε περίπτωση διαφορετικής κρίσης ουσίας με την αντίστοιχη ποινική δίκη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιβολή της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής.

«Tο εν λόγω νέο Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT