Σέρρες: Δήλωναν εικονικές σφαγές ζώων για να μη χάνουν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι– Εξι συλλήψεις

Σέρρες: Δήλωναν εικονικές σφαγές ζώων για να μη χάνουν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι– Εξι συλλήψεις

Μεταξύ των εμπλεκόμενων περιλαμβάνονται και κτηνίατροι του Δημοσίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων που αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις από το Δημόσιο ή λάμβαναν αθέμιτα ωφελήματα, μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτου και σφαγής ζώων, προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., έξι άτομα συνελήφθησαν, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 33. Η εκτιμώμενη ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ξεπερνάει τις 54.000 ευρώ. 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής – μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους 

Είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του εξαιτίας νόσου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενων από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου.

Ειδικότερα, η πρώτη και η δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων – κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Προς τον σκοπό αυτόν, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων – θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων-κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από 8 κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από 4 υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία, που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023 και 3.630 ευρώ κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις. 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 26.800 ευρώ,
  • 3 χάλκινα και 1 χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων,
  • 7 κινητά και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και τα αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT