MyCoast: 500 καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες – 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή

MyCoast: 500 καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες – 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τις 500 καταγγελίες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή είναι ήδη δημοφιλής και την έχουν «κατεβάσει» περίπου 14.000 πολίτες.

Πρώτοι στις καταγγελίες είναι κάτοικοι της Δωδεκανήσου, ενώ ακολουθούν από τις περιοχές της Χαλκιδικής και των νησιών των Κυκλάδων.

Στην πρώτη πεντάδα των καταγγελιών βρίσκονται οι πολίτες από την Κέρκυρα και από την Ανατολική Αττική. Αρκετά καταγγελίες υπάρχουν επίσης από πολίτες σε Κορινθία και Πειραιά.

MyCoast: 500 καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες – 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή-1

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «MyCoast» είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα. 

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν να βάλουν στην εξίσωση και την ΑΙ, ώστε να εντοπίζει αυτόματα παρανομίες, με το κράτος να παρεμβαίνει στη συνέχεια.

Πώς θα γίνει αυτό; Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναπτύσσει σχετικό μηχανισμό για τον αυτόματο εντοπισμό και αναγνώριση… ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: ένα σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες έχοντας «εκπαιδευθεί» σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια.

Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ομπρέλες και να… συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές θα αποτελούν άμεσα αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης.

Ο στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η δορυφορική κάλυψη προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος καθώς αυτό διαρκώς θα «αυτοεκπαιδεύεται», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτοματοποίηση των τακτικών, αλλά και των έκτακτων ελέγχων με πολλαπλά οφέλη. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η τιμωρία των παρανομούντων, ο παραδειγματισμός όσων θέλουν να παρανομήσουν, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κλιμάκια θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT