ΣτΕ: «Πράσινο φως» για mini bus «ταξί»

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για mini bus «ταξί»

Απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία καθορίζονται οι κανόνες εκμίσθωσης αυτοκινήτων ΕΙΧ, ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία καθορίζονται οι κανόνες εκμίσθωσης αυτοκινήτων ΕΙΧ, ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την αίτηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκμίσθωσης mini bus και χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προέβλεπε την υποχρέωση όσων συνάπτουν συμβάσεις uber bv να αναρτούν στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξή της, το κάθε δρομολόγιο.

Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατ’ επιταγή του νόμου 4093/ 2012, ο οποίος επιτρέπει στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων την ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως αυτοκινήτων mini bus μέχρι 9 θέσεων (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού), έναντι κομίστρου.

Στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών, απαγορεύεται η αναζήτηση πελατών όταν βρίσκονται σε κίνηση ή σε χώρους στάσης ή στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες στα νησιά, κατά τη θερινή περίοδο, εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Ουρανία Νικολαράκου, με την υπ’ αριθμ. 656/2024 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των εν λόγω επιχειρήσεων και ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 2 παράγραφος 2 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης «έχει τεθεί κατά παράβαση των όρων της εξουσιοδότησης του νόμου 4093/2012».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης απόφασης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT