Συνεργασία ΕΥΠ – ΜΙΤ για τον «νονό»

Η σύλληψη δύο Τούρκων στην Κρήτη οδήγησε στον αρχηγό της οργάνωσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρακολούθηση –αρχές του έτους– από την ΕΥΠ δύο νεαρών Τούρκων σε υπερπολυτελή βίλα στο Ακρωτήρι Χανίων υπήρξε αφετηρία της μυστικής έρευνας που οδήγησε στη σύλληψη, την Παρασκευή, του αρχηγού σκληρής εγκληματικής οργάνωσης με έδρα τα Αδανα. Ο 29χρονος Ramazan B. συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα την περιοχή των Αμπελοκήπων, δυνάμει διεθνούς εντάλματος των τουρκικών αρχών. Είχε προηγηθεί συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην ΕΥΠ και στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών – ΜΙΤ.

Από ανταλλαγή πληροφοριών με τις υπηρεσίες της Τουρκίας προέκυψε ότι εγκέφαλος της εγκληματικής ομάδας ήταν ο Ramazan B.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που έχει διαπράξει φόνους και εμπλέκεται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και εις βάρος του έχουν κινηθεί διαδικασίες έκδοσης. Η ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του έτους, όταν η ΕΥΠ έθεσε υπό επιτήρηση δύο νεαρούς Τούρκους, 22 και 27 ετών, οι οποίοι είχαν μισθώσει μια υπερπολυτελή βίλα στην περιοχή Τερσανάς, στο Ακρωτήρι Χανίων. Είχαν μπει στη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2023 διασχίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης φυλακίου, δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην Τουρκία. Συνελήφθησαν τελικά πέντε μήνες αργότερα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, έχοντας στην κατοχή τους ένα πιστόλι, φυσίγγια και μικρή ποσότητα ναρκωτικών.

Η αρχική εκτίμηση των Αρχών ήταν ότι οι συλληφθέντες σχετίζονταν όχι με υποθέσεις κατασκοπείας ή τρομοκρατίας αλλά οργανωμένου εγκλήματος. Στο διάστημα που ακολούθησε υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας και προέκυψε ότι οι νεαροί Τούρκοι μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση με έδρα τα Αδανα. Προέκυψε όμως και κάτι ακόμη. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Ramazan B., που και αυτός είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Είχε και αυτός συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα το 2023 και καταθέσει αίτημα ασύλου. Εις βάρος του εκκρεμούσαν ούτε λίγο ούτε πολύ 14 τουρκικά εντάλματα σύλληψης, όχι όμως και διεθνές ένταλμα δυνάμει του οποίου θα μπορούσε να συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές. Τους μήνες που προηγήθηκαν, ωστόσο, υπήρξε συνεργασία ΕΥΠ και ΜΙΤ και ανταλλαγή πληροφοριών, με τις Αρχές της Τουρκίας να εκδίδουν τελικά ερυθρά αγγελία και τις αρχές ασφαλείας της Ελλάδας να προχωρούν την Παρασκευή στη σύλληψη του 29χρονου.

Η πλευρά του 29χρονου

Αναφορά στο θέμα έγινε στον Τύπο της Τουρκίας με αφορμή και ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές στα Αδανα, στην οποία αναφερόταν ότι «η μάχη μας ενάντια στο έγκλημα και στους εγκληματίες συνεχίζεται και καμία ανοχή δεν θα υπάρξει σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην πόλη και τη χώρα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο 29χρονος διαψεύδει ότι είναι αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης και υποστηρίζει ότι ενοχοποιήθηκε από άτομα που συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT