Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Γιατί ήταν ελεύθερος ο δράστης

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Γιατί ήταν ελεύθερος ο δράστης

Ο δράστης θα μπορούσε να είχε κρατηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όταν το θύμα προσέφυγε προ ημερών στη Δικαιοσύνη.

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κατήγγειλε τρεις φορές, πρώτα τον Απρίλιο του 2013, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και την τελευταία πριν από δέκα ημέρες, για ενδοοικογενειακή βία, τη σκότωσε στον δρόμο. Η έκτη γυναικοκτονία στην Ελλάδα για το 2024, με θύμα την 40χρονη Ενκελέιντα, έγινε χθες το πρωί σε κεντρικό σημείο στο Μενίδι. Ο πρώην σύζυγός της θα μπορούσε να είχε κρατηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όταν το θύμα προσέφυγε προ ημερών στη Δικαιοσύνη.

Η μοιραία απόφαση των δικαστών

Της Ιωάννας Μάνδρου

Η φρικτή γυναικοκτονία στο Μενίδι, που συνέβη λίγο μόλις καιρό μετά τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, επανέφερε στην επικαιρότητα μία από τις πλέον οδυνηρές πτυχές της εγκληματικότητας, που συνεχίζεται παρά τις αλλαγές της νομοθεσίας. Στην υπόθεση του εγκλήματος στο Μενίδι η γυναίκα είχε μακρύ παρελθόν καταγγελιών εις βάρος του εν διαστάσει συζύγου της, καθώς είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη αρκετές φορές και είχε προχωρήσει σε διεκδίκηση της ασφάλειάς της. Το ιστορικό της άτυχης γυναίκας που τελικά κατέληξε μαχαιρωμένη στη μέση του δρόμου, είναι ενδεικτικό για τις πολλές περιπτώσεις βαριάς κακοποίησης γυναικών, που φθάνει έως την αφαίρεση της ζωής τους.

Το θύμα για μία ακόμη φορά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη πριν από λίγες ημέρες, ο δράστης συνελήφθη, προσήχθη στον εισαγγελέα και εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και άλλα αδικήματα. Από πλευράς αστυνομίας έγιναν με βάση τα νέα πρωτόκολλα όσα μπορούσαν να γίνουν, υποδείχθηκε στην άτυχη γυναίκα να μεταβεί σε δομή προστασίας γυναικών –δομές που έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία και έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά–, αλλά η ίδια δεν έκανε χρήση, δυστυχώς, αυτής της επιλογής.

Η συνέχεια από δικαστικής πλευράς, τουλάχιστον, ήταν η αναμενόμενη μέχρι την παραπομπή του δράστη στο αυτόφωρο για να δικαστεί για όσα ο εισαγγελέας του είχε αποδώσει με την ποινική δίωξη, διότι εκεί τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν κι αλλιώς. Στο αυτόφωρο, όπως διαβεβαιώνουν δικαστικές πηγές, η γυναίκα θύμα κακοποίησης έως εκείνη την ώρα δεν προσήλθε ούτε και η κόρη της.

Παράλληλα, η ιατροδικαστική έκθεση δεν ήταν έτοιμη, που θα βεβαίωνε όσα η γυναίκα είχε καταγγείλει. Τι έκανε το δικαστήριο; Ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 17 Μαΐου, δηλαδή για σήμερα, και άφησε τον δράστη ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, ανάμεσα στους οποίους να μην πλησιάζει την πρώην σύζυγό του προκειμένου να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η ασφάλειά της. Ωστόσο, έως ότου γίνει η δίκη τα πράγματα εξελίχθηκαν με τρόπο τραγικό. Ο δράσης, 50 χρόνων, τη μαχαίρωσε στη μέση του δρόμου και της αφαίρεσε με στυγερό τρόπο τη ζωή.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα –και άρχισαν να ισχύουν μόλις από την 1η Μαΐου–, οι οποίες αυστηροποιούν την ποινική μεταχείριση εκείνων που προβαίνουν σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και γενικά βίας κατά ευάλωτων ομάδων (παιδιά, γυναίκες κ.λπ.), έδιναν τη δυνατότητα στους δικαστές –παρά την απουσία της ιατροδικαστικής και της καταγγέλλουσας– να προσδιορίσουν την εκδίκαση της υπόθεσης, όχι σε δέκα ημέρες αλλά σε τρεις, όσες προβλέπει ο νόμος για τα αυτόφωρα και να κρατήσουν τον δράστη, τουλάχιστον γι’ αυτές τις τρεις ημέρες. Ομως οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι όφειλαν να έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα (ιατροδικαστική εξέταση) και άφησαν ελεύθερο τον δράστη με περιοριστικούς όρους, που στην προκειμένη περίπτωση, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως, δεν τηρήθηκαν καν.

Ενημέρωση

Η υπόθεση στο Μενίδι κατέδειξε, όπως δηλώνουν έμπειροι δικαστικοί, ότι δεν αρκεί μόνον η αλλαγή του νόμου για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που προσφέρει πάρα πολλά, αλλά δεν είναι σε θέση από μόνη της να λύσει τόσο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Επίσης τα μέτρα που πλέον λαμβάνει η ελληνική αστυνομία, αλλά και η λειτουργία δομών φιλοξενίας γυναικών προσφέρουν σημαντικά, όμως εκείνο που χρειάζεται, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ενημέρωση στις γυναίκες και τις ευάλωτες ομάδες να μην υποτιμούν τον κίνδυνο των ενδοοικογενειακών περιστατικών βίας, καθώς πολλά από αυτά οδηγούν πολύ συχνά σε αποτρόπαιες δολοφονίες.

Τρεις καταγγελίες μετά, τη σκότωσε στον δρόμο

Της Ηλιάνας Μάγρα

Είχε περισσότερα από δέκα τραύματα – στα χέρια, στα πόδια, στην κοιλιά, στον λαιμό της. Ενας μάρτυρας δήλωσε ότι την άκουσε να φωνάζει «βοήθεια». Δεν ήταν η πρώτη φορά. Η 40χρονη Ενκελέιντα επιχείρησε να ζητήσει βοήθεια τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στα τελευταία 11 χρόνια, όταν κατήγγειλε τον εν διαστάσει σύζυγό της, και φερόμενο δολοφόνο της, για ενδοοικογενειακή βία.

Εκανε την πρώτη καταγγελία τον Απρίλιο του 2013. Τη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο του 2022, την τρίτη πριν από δέκα ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., στις 7 Μαΐου, ο 50χρονος Eντουάρτ συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές, για ενδοοικογενειακή βία, απλή σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση. Η 40χρονη ενημερώθηκε για τη δυνατότητα εγκατάστασης του panic button στο κινητό της, της δόθηκε κωδικός πρόσβασης στην εφαρμογή, όπως και η επιλογή, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., μεταφοράς της και των δύο παιδιών της σε δομή φιλοξενίας, την οποία δεν επιθυμούσε.

Αλλωστε, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής του Μενιδίου στην «Κ», είχε μόλις δύο μήνες που η Ενκελέιντα είχε μετακομίσει στο καινούργιο σπίτι της, στη διπλανή πολυκατοικία από το κατάστημα της Πάρνηθος και Αριστοτέλους, στο πάρκινγκ του οποίου τη δολοφόνησαν, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη. «Την ήξερα φυσιογνωμικά, την είχα ξαναδεί, είχε έρθει να ψωνίσει στο μαγαζί», δηλώνει στην «Κ». Τα παιδιά, συμπλήρωσε, είναι ηλικίας γυμνασίου. Προτού μετακομίσει σε αυτό το σπίτι, η Ενκελέιντα ζούσε στην οδό Παγκάλου, σε μια μικρή πολυκατοικία με τρία πατώματα και μπεζ πρόσοψη, λέει στην «Κ» η ιδιοκτήτρια παρακείμενου καταστήματος.

Ο πρώην σύντροφός της και φερόμενος ως δράστης είχε συλληφθεί και άλλες φορές για ενδοοικογενειακή βία, απλή σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση.

Η κόρη της

Μια μάρτυρας δήλωσε χθες στις τηλεοπτικές κάμερες ότι ήταν παρούσα τη στιγμή που η αστυνομία επιβεβαίωσε τα χειρότερα στην κόρη της Ενκελέιντα. Η μητέρα της δεν πήγε στη δουλειά. Το κορίτσι άκουσε ότι κάτι συνέβη στην Πάρνηθος, τον δρόμο που έπαιρνε η μητέρα της κάθε πρωί. Πήγε στο σημείο, έδειξε μια φωτογραφία της στους αστυνομικούς. Ηταν παλιά τούς είπε, τώρα είχε ανταύγειες στα μαλλιά της. Οι αστυνομικοί την αναγνώρισαν. «Εχουν σκοτώσει τη μαμά μου», φώναξε το κορίτσι. «Ηταν συγκλονισμένη», ανέφερε η μάρτυρας, «”ίσως τη σκότωσε ο μπαμπάς μου” είπε».

Ο Εντουάρτ συνελήφθη χθες το απόγευμα. Οταν εντοπίστηκε, ήταν μες στα αίματα, ανέφεραν πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. Η έκτη γυναικοκτονία για το 2024 στην Ελλάδα καλύφθηκε χθες εκτενώς τόσο από τα ελληνικά μέσα όσο και τα αλβανικά, καθώς η καταγωγή του Εντουάρτ είναι από την Αλβανία, όπως ήταν και της Ενκελέιντα.

«Εμπιστεύονται τις Αρχές»

Στην Ελλάδα, η γυναικοκτονία της έρχεται μετά εκείνη της Κυριακής Γρίβα, την οποία δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της Θανάσης, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων ενάμιση μήνα πριν. Το γεγονός ότι και οι δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν ενώ είχαν απευθυνθεί στις Αρχές, δεν πέρασε χθες απαρατήρητο, δημιουργώντας οργή στο κοινωνικό σύνολο. Μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έχει παρατηρηθεί αύξηση των καταγγελιών στην Εληνική Αστυνομία, δήλωσε προχθές στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου. Από τις 6 έως τις 12 Μαΐου, αστυνομικοί διαχειρίστηκαν 493 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα – «εβδομαδιαία, περίπου 500 περιστατικά δέχονται οι αστυνομικοί», συμπλήρωσε. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στην Αμεση Δράση, πραγματοποιήθηκαν 305 συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία, 59 γυναίκες έλαβαν την εφαρμογή του panic button, 9 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε ασφαλή δομή με τη συνδρομή της αστυνομίας. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων που φτάνουν σε κάποια αστυνομική υπηρεσία και το τονίζω αυτό, καθώς είναι θύματα που υπήρχαν δυστυχώς και στο παρελθόν, αυτό παρατηρούμε από τα περιστατικά αυτά, αλλά δίσταζαν για κάποιους λόγους να φτάσουν στην Ελληνική Αστυνομία. Ομως έχουν αλλάξει οι γυναίκες, έχει αλλάξει και η αστυνομία στον τρόπο που διαχειρίζεται τα περιστατικά, έχουν αλλάξει και τα θύματα», ανέφερε η κ. Δημογλίδου, «εμπιστεύονται τις Αρχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT