Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών
λαμία-ο-εφετ-ανέστειλε-τη-λειτουργία-τ-563035636

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες αναφορικά με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτσης» και για τις συνθήκες δηλητηρίασης των μαθητών, κι ενώ πριν λίγη ώρα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της αναδόχου εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics Α.Ε.» που διένειμε τα σχολικά γεύματα.

Φωτογραφία: Κωνσταντόπουλος Δημήτρης από INTIME NEWS
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο του ομίλου της εταιρείας «Γιαννίτσης» στη Λαμία, που διένειμε τα σχολικά γεύματα τα οποία φέρονται να οδήγησαν στη μαζική δηλητηρίαση μαθητών. Πριν από λίγη ώρα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics Α.Ε.» που διένειμε τα γεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ, ανακοίνωσαν με τη σειρά τους την αναστολή της διανομής των γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του δήμου Λαμίας, από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Στερεάς Ελλάδας, σε όλα τα δείγματα που έχουν έως τώρα ελεγχθεί εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος. Από την άλλη, αρμόδιες πηγές από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ενημέρωσαν την «Κ» ότι ήδη ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία σε πολύ μικρό χρόνο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με παραγγελία της να διερευνηθεί η υπόθεση.

Κι ενώ αναμένονται τα ευρήματα των ερευνών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν καταγγελίες που απέστειλαν στις αρμόδιες αρχές σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δημοτικών σχολείων της Λαμίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Στις συγκεκριμένες καταγγελίες, γίνεται λόγος για φαγητά που πετιούνταν από τους μαθητές, επειδή μεταξύ άλλων ήταν αλλοιωμένα, ωμά ή περιείχαν πλαστικά υπολείμματα.     

«Βρέθηκε σταφυλόκοκκος σε όλα τα δείγματα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Στερεάς Ελλάδας, Χρήστος Γεωργίου, σχολίασε στην «Κ» ότι όταν υπήρξε η ενημέρωση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε μαθητές δημοτικών σχολείων, «άμεσα η υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε και απέστειλε κλιμάκιο ελεγκτών υγείας στον χώρο της επιχείρησης που ήταν υπεύθυνη για την παρασκευή και διανομή των γευμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την αυτοψία «ελέγχθηκαν τα ψυγεία, τα μαγειρεία, οι χώροι αποθήκευσης, οι συνθήκες παρασκευής των γευμάτων και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονταν οι πρώτες ύλες στα εργαστήρια». Παράλληλα, οι πέντε υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την παρασκευή των γευμάτων, υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και παρασιτολογικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έφεραν κάποιο μεταδοτικό νόσημα.

Και στα δέκα δείγματα απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο: σταφυλόκοκκος aureus. Οι εξετάσεις συνεχίζονται και περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, προκειμένου να καθοριστεί η συγκέντρωση του παθογόνου και η ποσότητά του σε κάθε γεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ακολούθησε εντολή από τον ΕΟΔΥ να δοθεί δείγμα κοπράνων από τα παιδιά που νόσησαν. Αυτά τα δείγματα εξετάζονται από το μικροβιολογικό εργαστήριο Λαμίας.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Στερεάς Ελλάδας επεσήμανε ότι «ως υπηρεσία συγκεντρώσαμε 9 δείγματα γευμάτων που μας έφεραν οι γονείς των παιδιών, και ακόμη ένα που δεσμεύσαμε από τον χώρο του εργαστηρίου». Αυτά τα δείγματα σύμφωνα με τον ίδιο, στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (ΠΕΔΥ).

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ έδειξαν σύμφωνα με τον ίδιο ότι «και στα δέκα δείγματα απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο: σταφυλόκοκκος aureus. Οι εξετάσεις συνεχίζονται και περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, προκειμένου να καθοριστεί η συγκέντρωση του παθογόνου και η ποσότητά του σε κάθε γεύμα».

Αναφορικά με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο κ. Γεωργίου σχολίασε ότι «όταν έχουμε 56 παιδιά που προσέρχονται με διάρροια και γαστρεντερίτιδα στο νοσοκομείο, 4 από αυτά και με πυρετό, αυτό νομίζω δικαιολογεί τη σοβαρότητα του γεγονότος. Ευτυχώς που ήταν σταφυλόκοκκος όπου τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα κι όχι κάτι πιο παθογόνο».  

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Χθες Τρίτη, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας, ο ΕΦΕΤ επισκέφθηκε εκ νέου τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» στον ΕΦΕΤ, το κλιμάκιο καταρχάς θα ήλεγχε σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό το κομμάτι του εργοστασίου το οποίο δεν παραδόθηκε στις φλόγες, προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί ή όχι να λειτουργήσει. Το κλιμάκιο επισκέπτεται παράλληλα σχολεία της περιοχής που λάμβαναν σχολικά γεύματα από τη συγκεκριμένη εταιρεία, για να διαπιστώσει μεταξύ άλλων τις συνθήκες παραλαβής και διανομής.

Μια ημέρα αργότερα, ο ΕΦΕΤ αποφάσισε τελικά σήμερα την αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics AE».

Παράλληλα, από τον ΕΟΔΥ, απάντησαν στην «Κ» πως ο επιδημιολογικός έλεγχος των δειγμάτων –δηλαδή κόπρανα παιδιών που κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα δείγματα– βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ασκηση πυροπροστασίας

Με τη σειρά της, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο, ελέγχοντας πειστήρια, από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής, από χθες το πρωί στο σημείο μετέβη και ο διευθυντής της ΔΑΕ έπειτα από εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής. Αυτό που σημειώνουν, είναι πως η φωτιά στο εργοστάσιο πήρε μέσα σε λίγο χρόνο πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ανάμεσα στα άλλα, εξετάζεται αν η πυρκαγιά ξεκίνησε μέσα ή έξω από το εργοστάσιο αλλά κι αν το υλικό από τις κάμερες είναι ή όχι αξιοποιήσιμο ώστε να δώσει τυχόν πολύτιμες απαντήσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η πυρκαγιά έκαψε το 70% μιας βασικής κτιριακής εγκατάστασης αφήνοντας όμως άλλες, ανεπηρέαστες – ανάμεσά τους και τη δεξαμενή προπανίου.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει αν  η πυρκαγιά ξεκίνησε μέσα ή έξω από το εργοστάσιο αλλά κι αν το υλικό από τις κάμερες είναι ή όχι αξιοποιήσιμο.

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2023, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πραγματοποιήθηκε άσκηση πυροπροστασίας με κωδικό τίτλο «Γιαννίτσης 2023», η οποία περιελάμβανε το σενάριο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο εργοστάσιο. Η άσκηση είχε θεωρηθεί «απόλυτα επιτυχημένη». Πρόκειται για άσκηση η οποία προβλέπεται στην πυροσβεστική διάταξη 14-2014, βάσει της οποίας μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεούνται να προετοιμάζουν το προσωπικό τους για ενδεχόμενο πυρκαγιάς, φροντίζοντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις τους.

«Συχνά καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων»

Η εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics AE» η οποία απέστειλε τα επίμαχα σχολικά γεύματα, αποτελεί θυγατρική της εταιρείας «Γιαννίτσης Group ΑΕ». Και οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει εκτοντάδες συμβάσεις την τελευταία δεκαετία. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν τη διανομή γευμάτων και κατεψυγμένων ειδών σε νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κι άλλους δημόσιους φορείς, κυρίως σε δήμους της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Οπως προκύπτει, για το φαγητό που διένεμε η εταιρεία σε δημοτικά σχολεία στη Λαμία είχαν υπάρξει καταγγελίες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών-1
Η καταγγελία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 16ου πειραματικού δημοτικού σχολείου Λαμίας, στις 16 Μαΐου 2023.

Πριν από ένα χρόνο, στα μέσα Μαΐου 2023, ο πρόεδρος και η γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 16ου πειραματικού δημοτικού σχολείου Λαμίας, απέστειλαν καταγγελία προς τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Φθιώτιδας, καθώς και στο τμήμα προμηθειών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η αλλοίωση στην όψη της ντομάτας ήταν εμφανής κι αυτό παρατηρήθηκε στα περισσότερα γεύματα που μοιράστηκαν.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επίμαχη καταγγελία, που είναι σε γνώση της «Κ», στα σχολικά γεύματα που διαμοιράστηκαν από την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics AE», τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων διαπίστωσαν συγκεκριμένα προβλήματα. Ενα από αυτά αφορούσε την ποσότητα των γευμάτων που σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν «μικρότερη από την αναγραφόμενη στην ετικέτα της συσκευασίας».

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών-2
Φαγητό πετιέται λόγω «μη καταλληλότητας», αναφέρεται στην καταγγελία

Παράλληλα, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ωμά τα όσπρια και τις χειμερινές σαλάτες, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία «συχνά καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σαλάτα εποχής (ντομάτα με αγγούρι). Η αλλοίωση στην όψη της ντομάτας ήταν εμφανής κι αυτό παρατηρήθηκε στα περισσότερα γεύματα που μοιράστηκαν».

Επίσης, διαπιστώθηκε «εντός κλειστής συσκευασίας να υπάρχουν ξένα σώματα, όπως τρίχες αλλά και κομμάτι από μπλε πλαστικό (μάλλον σακούλα)».

«Πληθώρα διαμαρτυριών»

Λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρεία απέστειλε εξώδικο στο Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. απέστειλε με τη σειρά του εξώδικη απάντηση προς την εταιρεία, η οποία είναι σε γνώση της «Κ».

Οπως αναγράφεται στην επίμαχη εξώδικη απάντηση, το περιεχόμενο της προαναφερθείσας καταγγελίας του συλλόγου είχε χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων από την εταιρεία «συκοφαντικά δυσφημιστικό». Στην εξώδικη απάντησή του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε ότι η καταγγελία συντάχθηκε «ύστερα από πληθώρα διαμαρτυριών από γονείς αναφορικά με τα σχολικά γεύματα».

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών-3
Η εξώδικη απάντηση του προέδρου του Δ.Σ. στο εξώδικο της εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι άλλη καταγγελία, αυτή τη φορά από το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 11ου δημοτικού σχολείου Λαμίας, προς τη διεύθυνση του σχολείου. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας διαβίβασε την επίμαχη επιστολή προς την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics AE».

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών-4
Η διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Λαμίας διαβιβάζει στην «Γιαννίτσης Logistics AE» την επιστολή του συλλόγου γονέων (κάτω), όπου εκφράζονται παράπονα για την ποιότητα των γευμάτων,

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου – Το ιστορικό των καταγγελιών-5

Οπως αναγράφεται στην επίμαχη επιστολή, που είναι σε γνώση της «Κ», το Δ.Σ. του συλλόγου ενημέρωσε ότι δέχθηκε «παράπονα για τα γεύματα που παραλαμβάνουν τα παιδιά καθημερινά. Παράπονα που αφορούν κακομαγειρεμένα γεύματα – ωμά γεύματα και γεύματα, όπως κοτόπουλο που περιέχει φτερά». Αυτή η κατάσταση δημιούργησε «ιδιαίτερη ανησυχία από τους γονείς, αφού τα παιδιά μπορεί να μην καταλάβουν ότι κάποια γεύματα είναι ακατάλληλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT