Συλλήψεις στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε το κύκλωμα εφοριακών – Η καταγγελία και τα ευρήματα

Συλλήψεις στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε το κύκλωμα εφοριακών – Η καταγγελία και τα ευρήματα

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση, καθώς και για εκβίαση και απόπειρα κατ' επάγγελμα, βρίσκονται πέντε εφοριακοί της ΔΟΥ Χαλκίδας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για εκβίαση και απόπειρα κατ’ επάγγελμα, βρίσκονται πέντε εφοριακοί της ΔΟΥ Χαλκίδας, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας (προϊστάμενοι γραφείων και όχι μόνο) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές), με τη δράση τους να ξεκινάει από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2023. 

Είχε προηγηθεί καταγγελία για τη δράση τους, η οποία έφθασε στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Νοεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, για να «απεγκλωβιστεί» από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της εν λόγω υπαλλήλου.

Οι καταγγελίες τέθηκαν υπόψη της αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών, η οποία με σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων. Μάλιστα, η περαιτέρω έρευνα συμπεριέλαβε επίσης την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων.

Πώς δρούσαν

Οι ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, φέρεται να παραλάμβανε είτε συγκεκριμένη εφοριακός είτε κάποιο σημαίνον μέλος της σπείρας, ενώ η διανομή τους στα υπόλοιπα μέλη – υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας γινόταν αποκλειστικά από την εν λόγω υπάλληλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Μάλιστα, η εν λόγω εφοριακός φέρεται να προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, αποκλειστικά μέσω επιχειρησιακής τηλεφωνικής σύνδεσης (ghost phone), η οποία ήταν δηλωμένη σε ψεύτικο όνομα, «ανύπαρκτου» αλλοδαπού. 

Οπως προέκυψε από τις έρευνες, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου να «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Παράλληλα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της υπαλλήλου που ήταν επιφορτισμένη με τη διανομή των χρημάτων μεταξύ των μελών της οργάνωσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου ο πολίτης είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT