Εξελίξεις στην προμήθεια των SPICE – Τα όπλα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Εξελίξεις στην προμήθεια των SPICE – Τα όπλα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Προχωράει η προμήθεια των συλλογών SPICE που θα μετατρέψουν τις βόμβες γενικής χρήσης της Πολεμικής Αεροπορίας σε «έξυπνα» όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης και υψηλή ακρίβεια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την απαιτούμενη άδεια στους Ισραηλινούς κατασκευαστές των SPICE για να προχωρήσουν σε παραμετροποιήσεις του πηγαίου κώδικα ώστε τα κατευθυνόμενα όπλα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά μαχητικά. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και την ισραηλινή κυβέρνηση, με την Πολεμική Αεροπορία να προσθέτει ένα οπλικό σύστημα κρούσης αέρος – εδάφους για το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την προμήθεια 300 συλλογών καθοδήγησης SPICE 1000 για τις βόμβες των χιλίων λιβρών αλλά και SPICE 2000 για τις βόμβες ΜΚ-84 που φέρουν εκρηκτική γόμωση 430 κιλών. Κάθε κιτ περιλαμβάνει τις επιφάνειες καθοδήγησης, σύστημα GPS/INS και έναν ηλεκτροπτικό αισθητήρα που δίνουν στις βόμβες βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Η μεγάλη εμβέλεια επιτρέπει την άφεση από αποστάσεις ασφαλείας για τα αεροσκάφη, πριν φτάσουν στην ακτίνα δράσης εχθρικών αεροπορικών όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι SPICE θα πιστοποιηθούν αρχικά στα F-16 Viper, ενώ το αεροπορικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο πιστοποίησης και στα παλαιότερα Block 50 αν και θεωρείται ειλημμένη απόφαση να αναβαθμιστούν και αυτά σε Viper. Το κόστος της προμήθειας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Ισραηλινή πρόταση για την αεράμυνα

Στις αρχές της εβδομάδας έλαβε χώρα η ενημέρωση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΕΘΑ για τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας BARAK MX και SPYDER. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι εταιρειών υπό την «ομπρέλα» της SIBAT (Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ) παρουσίασαν τις δυνατότητες των αντιαεροπορικών συστημάτων στους Ελληνες αξιωματικούς, δίνοντας έμφαση σε συστήματα που προσφέρουν δυνατότητες «Hard Kill» στον αντιαεροπορικό «θόλο» που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ελλάδα. 

Οπως ήδη έχει αναφέρει η «Κ», ο ελληνικός σχεδιασμός για αντι-drone «θόλο» περιλαμβάνει προς το παρόν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και εκπομπής παρεμβολών «Soft Kill» για τα εχθρικά μη επανδρωμένα συστήματα. Η εμπειρία, ωστόσο, από το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων δείχνει ότι είναι απαραίτητη η διασύνδεση του «θόλου» με αντιαεροπορικά όπλα, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές. 

Spike NLOS το 2025

Αναμφίβολα, το πιο ώριμο πρόγραμμα προμήθειας ισραηλινών όπλων είναι τα βλήματα ακριβείας SPIKE NLOS που αναμένεται να αποκτήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβουν 25 συστήματα, ενώ ακόμη εννέα θα αποκτηθούν για τα ελικόπτερα ApacheΑΗ-64A της Αεροπορίας Στρατού. 17 εκτοξευτές της έκδοσης ΝΜΤ-9 θα τοποθετηθούν σε οχήματα του στρατού και θα εξοπλίσουν τις αντιαρματικές μονάδες των νησιών και του Εβρου, ενώ το Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά οκτώ συστήματα SPIKE ER2, τέσσερα για τις κανονιοφόρους «Μαχητής» και τέσσερα για τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V των ειδικών επιχειρήσεων.

Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache θα αποκτήσουν τα προηγμένα ισραηλινά βλήματα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισής τους, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, αφού πρώτα λυθεί το πρόβλημα της μετεγκατάστασης του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται και οι πύραυλοι κρούσης Rampage, με αρμόδιες πηγές να μεταφέρουν στην «Κ» ότι η σχετική προμήθεια, όπως και τα υπόλοιπα όπλα των F-16, θα τρέξει παράλληλα με το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT