Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες ημικρανίες

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες ημικρανίες

Εξετάζεται ως ένας από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση πιο έντονων επεισοδίων –Ποιες είναι οι ενδείξεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση πιο έντονων επεισοδίων ημικρανίας εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Εκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μηνός στο περιοδικό Headache, το οποίο είναι η επίσημη έκδοση της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, κατέδειξε ότι αν και ο αριθμός των Αμερικανών που ταλαιπωρούνται από ημικρανία παρέμεινε σχετικά σταθερός τα τελευταία 30 χρόνια, ο αντίκτυπος της πάθησης στις καθημερινές δραστηριότητές τους έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, η έκθεση ανέλυσε 11 μελέτες σε ενήλικες των ΗΠΑ από το 1989 έως το 2018 σχετικά με τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα της ημικρανίας δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση (από 17,1% σε 19,2% στις γυναίκες και από 5,6% σε 7,2% στους άνδρες). H δε συχνότητα της χρόνιας ημικρανίας, όπως ονομάζεται η νόσος όταν ο ασθενής έχει περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα κεφαλαλγία, ήταν στο 0,9%. Το ποσοστό των πασχόντων η καθημερινότητα των οποίων επηρεάζεται σημαντικά λόγω της νόσου (βάσει της MIDAS που είναι η ειδική κλίμακα αξιολόγησης της «αναπηρίας» που προκαλεί η ημικρανία και αντικατοπτρίζει πόσο σοβαρή είναι η νόσος) έχει σχεδόν διπλασιαστεί: από 22% το 2005 σε 42,4% το 2018.

Τα τελευταία 20 χρόνια

Πρόσφατο δημοσίευμα του NBC News φιλοξένησε δηλώσεις του επικεφαλής συγγραφέα της έκθεσης, επίκουρου καθηγητή Νευρολογίας στo Icahn School of Medicine του Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Φρεντ Κοέν, σύμφωνα με τις οποίες «ενώ η επιβάρυνση αρχικά αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των γυναικών και εν συνεχεία σταθεροποιήθηκε, στους άνδρες το ποσοστό επιβάρυνσης συνέχισε να κλιμακώνεται. Επιπλέον, η έρευνά μας δείχνει ότι η μέση μηνιαία συχνότητα των πονοκεφάλων έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια». Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η παρατηρούμενη αύξηση στον αρνητικό αντίκτυπο των ημικρανιών στην εργασιακή και προσωπική ζωή των ασθενών μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση για την πάθηση. «Ενας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι οι περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η κλιματική αλλαγή. Οι ακανόνιστες και έντονες καιρικές συνθήκες είναι γνωστοί παράγοντες πρόκλησης ημικρανιών», ανέφερε στο NBC News ο κ. Κοέν και συνέχισε: «Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες, γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των κρίσεων ημικρανίας και της σοβαρότητάς τους».

Οπως ανέφεραν στην «Κ» πανεπιστημιακές πηγές, και στη χώρα μας υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναφερόμενη από τους πάσχοντες επιβάρυνση λόγω της ημικρανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι είναι πρώιμο να αποδοθεί αυτή η αύξηση στην κλιματική αλλαγή, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ένταση εκδήλωσης της νόσου, μεταξύ των οποίων και το έντονο στρες από τον δυτικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ημικρανία στις ανεπτυγμένες χώρες, αφού πλέον υπάρχουν οργανωμένες δομές αντιμετώπισης της νόσου, με ειδικά ιατρεία για κεφαλαλγίες σε αρκετά νοσοκομεία, ενώ και οι ίδιοι οι πάσχοντες είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση, μέσω συλλόγων ασθενών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT