Η πίεση στους χούλιγκαν έφερε αποτελέσματα

Η πίεση στους χούλιγκαν έφερε αποτελέσματα

Αποτελεσματικά τα μέτρα εναντίον της γηπεδικής βίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιορισμό των επεισοδίων και των παράνομων ενεργειών μέσα στους αγωνιστικούς χώρους έχει οδηγήσει η εφαρμογή των νέων, ιδιαίτερα αυστηρών κανόνων κατά της βίας στα γήπεδα. Αυτό προκύπτει από στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Το πρώτο δίμηνο εφαρμογής των νέων μέτρων, η χρήση καπνογόνων, φωτοβολίδων, κροτίδων και η ρίψη αντικειμένων σε αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Super League έχουν περιοριστεί συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε το φθινόπωρο του 2023, με τα κρούσματα βίας να μεταφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε μικρότερες κατηγορίες.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη σε επεισόδια με χούλιγκαν του Ολυμπιακού στου Ρέντη στις αρχές Δεκεμβρίου οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να βάλει λουκέτο για δύο μήνες στις κερκίδες όλων των γηπέδων. Η επιστροφή των φιλάθλων στις 13 Φεβρουαρίου συνοδεύτηκε από την αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), στην οποία δόθηκε η δυνατότητα να επιβάλλει αυστηρές ποινές με κλείσιμο θυρών σε περίπτωση για παράδειγμα που οπαδοί μιας ομάδας πετούν κροτίδες και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Ενώ το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023 στα γήπεδα της 1ης, της 2ης και της 3ης κατηγορίας ποδοσφαίρου στις εκθέσεις της η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταγράψει χρήση συνολικά 191 πυρσών, το διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου ο αριθμός τους περιορίστηκε στο ένα τρίτο (62). Στο ίδιο διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε ρίψη μόλις 3 κροτίδων και ενός καπνογόνου, με την εικόνα το δίμηνο πριν από το κυβερνητικό λουκέτο στις κερκίδες να είναι αρκετά διαφορετική. Είναι ενδεικτικό ότι στην αναμέτρηση της 18ης Φεβρουαρίου 2024 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό για την 23η αγωνιστική της Super League οι οπαδοί δεν άναψαν ούτε ένα καπνογόνο ή φωτοβολίδα και το μόνο που αναφέρεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι η πυροδότηση 3 κροτίδων. Στον αντίστοιχο αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ την 5η Νοεμβρίου 2023 οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν ανάψει –σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.– 30 πυρσούς.

Το πρώτο δίμηνο εφαρμογής, η χρήση καπνογόνων, φωτοβολίδων και η ρίψη αντικειμένων έχουν περιοριστεί συγκριτικά με το φθινόπωρο του 2023.

Σε μικρότερες κατηγορίες

Οι «έκνομες ενέργειες», όπως χαρακτηρίζει η Αστυνομία τη ρίψη αντικειμένων και το άναμμα καπνογόνων, μοιάζει να μεταφέρθηκαν στους αγώνες της Super League 2. Στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση του Ηρακλή με αντίπαλο την Κοζάνη την 30ή Μαρτίου 2024 η Αστυνομία κατέγραψε 40 περιπτώσεις ρίψης αντικειμένων και φθορές σε δέκα καθίσματα, που κατέληξαν εντός αγωνιστικού χώρου από θερμόαιμους οπαδούς. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στον αγώνα Νίκης Βόλου – Λάρισας την 23η Μαρτίου. «Υπενθυμίζεται προς όλους ότι ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός, προβλέποντας βαριές ποινές, άμεσα εφαρμόσιμες, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στην εκ νέου απαγόρευση εισόδου φιλάθλων στο γήπεδο» ανέφερε προ μηνών σε ανακοίνωσή της μεγάλη ΠΑΕ καλώντας τους οπαδούς της ομάδας να έχουν «αρμόζουσα συμπεριφορά».

Στο διάστημα από την επανενεργοποίησή της στα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, η ΔΕΑΒ έχει εκδώσει πλήθος αποφάσεων για αναμετρήσεις κεκλεισμένων των θυρών καθώς και επιβολή χρηματικών προστίμων, π.χ. για αναρτήσεις πανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT