Νόμισμα χρυσού Πάνα: Δύο πρόσωπα – «κλειδιά» ξεσκέπασαν τη δράση των αρχαιοκαπήλων – Τρεις συλλήψεις

Νόμισμα χρυσού Πάνα: Δύο πρόσωπα – «κλειδιά» ξεσκέπασαν τη δράση των αρχαιοκαπήλων – Τρεις συλλήψεις

Στη σύλληψη τριών ανδρών 54, 69 και 52 ετών προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, αποτρέποντας εμπορία αρχαίων κινητών μνημείων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη τριών ανδρών 54, 69 και 52 ετών προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, αποτρέποντας εμπορία αρχαίων κινητών μνημείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για μέλη του κυκλώματος που είχαν προσπαθήσει να πουλήσουν νόμισμα του χρυσού Πάνα. Ειδικότερα, ο 54χρονος είχε τον ρόλο του μεσάζοντα και δρούσε ως αντιπρόσωπος της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Αναζητούσε αγοραστές για αρχαία αντικείμενα που είχε αποσπάσει παράνομα η οργάνωση. Τα πουλούσαν τόσο στην Αττική, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ηταν 16 Σεπτεμβρίου όταν αρχαιοκάπηλοι είχαν κανονίσει να γίνει η αγοραπωλησία στο Παλαιό Φάληρο. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων που ερευνούσαν μήνες την υπόθεση, έφτασαν στα ίχνη τους, αποτρέποντας τη συνάντηση αγοραπωλησίας.

Οι αρχαιοκάπηλοι, όμως, όταν αντιλήφθηκαν ότι είναι υπό παρακολούθηση εξαφανίστηκαν αφήνοντας 31 αρχαιότητες τυλιγμένες σε κουβέρτες, περιμετρικά του γηπέδου του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είχαν τσιλιαδόρο στη γύρω περιοχή, ο οποίος και τους ειδοποίησε.

Τα δύο πρόσωπα – «κλειδιά»

Ενας προστατευόμενος μάρτυρας «κλειδί» αλλά και ένας αστυνομικός που διείσδυσε στο περιβάλλον της οργάνωσης οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς να πιάσουν τα τρία μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Αρχές Μαϊου έφτασαν πληροφορίες στους αστυνομικούς για μία εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε όλη την χώρα, αλλά κυρίως στην Αττική, η οποία έχει στην κατοχή της αρχαιότητες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική αξία και ετοιμάζεται να τις πουλήσει. 

Ο συγκαλυμμένος αστυνομικός, προσέγγισε τον έναν εκ των συλληφθέντων και του συστήθηκε ως μεσάζοντας υποψήφιου αγοραστή. Τότε ο 54χρονος του έδειξε φωτογραφίες από αντικείμενα αρχαία που μπορούσε να του πουλήσει και κατέληξαν στη συμφωνία για την πώληση αρχικά τριών εξ’ αυτών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος αρχαιοκάπηλος ζήτησε 5.000 για κάθε αντικείμενο που θα πουλούσε. Το ραντεβού τελικά κανονίστηκε για τις 23 του μήνα στα ΣΕΑ Μεγάρων στο ρεύμα προς Κόρινθο στις 11 το πρωί.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα.

Σε βάρος τριών ατόμων 54, 69 και 52 ετών που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστά, κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών.

Νόμισμα χρυσού Πάνα: Δύο πρόσωπα – «κλειδιά» ξεσκέπασαν τη δράση των αρχαιοκαπήλων – Τρεις συλλήψεις-1

Ο κορμός κούρου συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων.

Νόμισμα χρυσού Πάνα: Δύο πρόσωπα – «κλειδιά» ξεσκέπασαν τη δράση των αρχαιοκαπήλων – Τρεις συλλήψεις-2

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα.

Στη συνέχεια, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT