Τελικός Conference League: Σε κλοιό η Αθήνα – Στενό μαρκάρισμα σε σκληρούς οπαδούς

Τελικός Conference League: Σε κλοιό η Αθήνα – Στενό μαρκάρισμα σε σκληρούς οπαδούς

Επί ποδός οι Αρχές εντός αλλά και εκτός γηπέδου σε σημεία ενδιαφέροντος

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας λόγω του αποψινού τελικού για το Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ιταλική Φιορεντίνα στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με αφορμή δημόσια καλέσματα και απειλές μελών του Ισλαμικού Κράτους για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ έχουν ήδη εδώ και εβδομάδες ενεργοποιήσει τα δίκτυα συλλογής πληροφοριών.

Στόχος τους να προλάβουν τυχόν σχέδιο αιματηρής επίθεσης είτε από κάποιο μεμονωμένο άτομο ή μικρή ομάδα «κρούσης». Στη διάρκεια πάντως των κλειστών συσκέψεων που προηγήθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (η τελευταία πραγματοποιήθηκε χθες), αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών φέρονται να διευκρίνισαν ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση τους (μεταξύ άλλων και από υπηρεσίες του εξωτερικού) ανησυχητικά στοιχεία για κινήσεις υπόπτων.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, έχοντας στη διάθεσή τους τεχνικά μέσα, θα βρίσκονται σήμερα όχι μόνο εντός του γηπέδου όπου θα φιλοξενηθεί η αναμέτρηση αλλά και ακροβολισμένα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας όπου είναι γνωστό ότι θα κινηθούν φίλαθλοι των δύο ομάδων, όπως το Θησείο και το Μοναστηράκι.

Σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων και αντι-drones συσκευές (jammers), ενώ χθες η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε και NOTAM απαγορεύοντας τις πτήσεις ελικοπτέρων και drones στο λεκανοπέδιο της Αττικής για λόγους ασφαλείας.

Θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και αντι-drones συσκευές (jammers), ενώ χθες η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε και NOTAM απαγορεύοντας τις πτήσεις ελικοπτέρων και drones στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ελεγχοι στοιχείων

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται, όπως είναι επόμενο, και οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το διάστημα που προηγήθηκε διενήργησαν στις βάσεις δεδομένων και της Europol ελέγχους στα στοιχεία των φιλάθλων που έλαβαν ονομαστικοποιημένα εισιτήρια και θα βρεθούν απόψε στις κερκίδες του γηπέδου ΑΕΚ Arena.

Βρίσκονται δε σε συνεργασία με τους Ιταλούς συναδέλφους τους που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, και ένα από τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν είναι η κίνηση των 500-600 υψηλού ρίσκου (high risk) οπαδών της Φιορεντίνα που έχουν προμηθευτεί εισιτήριο και αναμένεται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την αναμέτρηση.

Συνολικά πάντως περί τους 4.000 Ιταλούς υποστηρικτές της Φιορεντίνα μεταξύ αυτών και οι 500-600 σκληροπυρηνικοί αναμένεται να ταξιδέψουν σήμερα με πτήσεις τσάρτερ στην Αθήνα.

Ως «σημεία ενδιαφέροντος» για τους αστυνομικούς της Ασφάλειας περιγράφονται οι περιοχές όπου με βάση τον σχεδιασμό θα συγκεντρωθούν οπαδοί είτε πριν μετακινηθούν προς τη Νέα Φιλαδέλφεια είτε προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, τα σημεία αυτά είναι η μαρίνα Ζέας, η πλατεία Κοραή, το ΣΕΦ και τα Καμίνια στον Πειραιά. Σε ό,τι αφορά τους επονομαζόμενους «βιόλα», τα σημεία αυτά είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν, το ΟΑΚΑ όπου θα συγκεντρωθούν πριν κατευθυνθούν με πούλμαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, το αεροδρόμιο αλλά και περιοχές κατά μήκος του δικτύου του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπως τα Πευκάκια, ο Περισσός και το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τελικός Conference League: Σε κλοιό η Αθήνα – Στενό μαρκάρισμα σε σκληρούς οπαδούς-1
Η γειτονιά πέριξ της «ΑΕΚ Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια κινείται σε ρυθμούς τελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα. Περίμετρος ασφαλείας έχει στηθεί γύρω από το γήπεδο, ενώ ο χώρος έχει ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ]

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό τον φόβο χούλιγκαν της ΑΕΚ να προκαλέσουν επεισόδια και να οργανώσουν επιθέσεις κατά οπαδών του Ολυμπιακού, το προηγούμενο διάστημα αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποίησαν προσαγωγές υπόπτων και «φιλικές συζητήσεις» μαζί τους στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Δεν επρόκειτο για προσαγωγές υπόπτων στο πλαίσιο προανάκρισης, αλλά για τακτική της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να καταστήσει σαφές στον σκληρό πυρήνα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ότι βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Πώς θα επηρεαστεί η κυκλοφορία

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Προκειμένου πάντως όλα να κυλήσουν ομαλά, ανακοινώθηκε μια σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ. Η Γραμμή 1 «Κηφισιά – Πειραιάς» θα εξυπηρετήσει το κοινό από την έναρξη της βάρδιας έως τις 5 μ.μ. Μετά τις 6 μ.μ. ο ΗΣΑΠ θα μεταφέρει αποκλειστικά και μόνο φιλάθλους.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχουν προμηθευτεί κόκκινα εισιτήρια και θα συγκεντρωθούν στον ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο. Από εκεί θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. η σταδιακή τους μεταφορά με το τρένο του ΗΣΑΠ, που δεν θα κάνει καμία ενδιάμεση στάση, μέχρι να φτάσει στον σταθμό «Περισσός». Από εκεί θα μεταβαίνουν συνοδεία αστυνομικών στο γήπεδο «ΑΕΚ Arena». Οι ουδέτεροι φίλαθλοι έχουν αγοράσει λευκά εισιτήρια και θα μεταφερθούν με συρμούς του τρένου από τους σταθμούς «Ειρήνη» και «Θησείο» χωρίς ενδιάμεση στάση έως τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός». Οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα που έχουν εφοδιαστεί με μπλε εισιτήρια προβλέπεται να συγκεντρωθούν σε χώρο του ΟΑΚΑ και εν συνεχεία να μεταφερθούν υπό δρακόντεια μέτρα στο γήπεδο με λεωφορείο των ΟΣΥ. Για θεατές με κινητικά προβλήματα έχουν ναυλωθεί μίνι βαν που θα τους μεταφέρουν από και προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός» και από το πάρκινγκ του πάρκου Αποστολάκη.

Η αποχώρηση των θεατών μετά το πέρας του αγώνα θα γίνει υπό την καθοδήγηση του προσωπικού της διοργανώτριας Αρχής με τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα κατευθυνθούν στον σταθμό ΗΣΑΠ «Περισσός», ενώ της Φιορεντίνα στα λεωφορεία που θα τους περιμένουν επί της Λεωφόρου Δεκελείας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αναγκαίες έχουν κριθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους ∆ήμους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αθηνών και Πειραιά. Τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν από σήμερα νωρίς το πρωί σε οδούς και λεωφόρους, όπως στη Λεωφόρο Δεκελείας (μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και Χαλκίδος και στα δύο ρεύματα), στη λεωφόρο Ηρακλείου (μεταξύ Τραλλέων και Ελ. Βενιζέλου και στα δύο ρεύματα).

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Αθηνάς στην πλατεία Κοτζιά, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κρατίνου και Ευπόλιδος. Και στον Πειραιά τίθενται σε ισχύ μέτρα. Από σήμερα στις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ. απαγορεύεται η στάση και στάθμευση οχημάτων στην Εθνάρχου Μακαρίου (στο τμήμα της από τη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Φαληρέως/υπόγεια οδός από ΣΕΦ έως και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ποσειδώνος/Ομηρίδου Σκυλίτση) και στην Καραολή και Δημητρίου (τμήμα της από τη διασταύρωση με την οδό Πειραιώς έως και τον ανισόπεδο κόμβο με την Εθνάρχου Μακαρίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

To ΕΚΑΒ έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο υγειονομικής κάλυψης πιθανών επειγόντων περιστατικών. Στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου θα επιχειρήσουν, πέρα από τα ασθενοφόρα που θα εκτελούν την υπηρεσία τους, επιπλέον πέντε ασθενοφόρα, δύο κινητές ιατρικές μονάδες και τέσσερις μοτοσικλέτες της ομάδας άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ. Πέραν των δημόσιων νοσοκομείων υποδοχής αναφοράς (Ευαγγελισμός, ΚΑΤ και Σισμανόγλειο), θα τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, τόσο της 1ης όσο και της 2ης ΥΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT