ΣτΕ: Νόμιμη η ανάκληση από το ΥΠΠΟ της παραχώρησης του ακινήτου στον Σύλλογο Αρχαιολόγων

ΣτΕ: Νόμιμη η ανάκληση από το ΥΠΠΟ της παραχώρησης του ακινήτου στον Σύλλογο Αρχαιολόγων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «δυνάμει της 761/2024 απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και αποτελεί επιπλέον κηρυγμένο μνημείο ως έργο τέχνης».

«Η δικαστική απόφαση έκρινε ότι η ως άνω ανάκληση της παραχώρησης είναι νόμιμη και αιτιολογημένη διότι ο ΣΕΑ παραχωρούσε το ακίνητο σε τακτική βάση σε τρίτους, για δικές τους εκδηλώσεις, κατά παράβαση των αποφάσεων παραχώρησης οι οποίες όριζαν, ρητά και συγκεκριμένα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρούσε το ακίνητο-μνημείο στον ΣΕΑ αποκλειστικά για να στεγάσει εκεί την έδρα του», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ και καταλήγει:

«Συγκεκριμένα, η απόφαση διαπίστωσε ότι στο ακίνητο είχαν διενεργηθεί, με τη συναίνεση του ΣΕΑ, εκδηλώσεις, όπως η”‘Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας Καστανιωτών έναντι 25 ευρώ με μουσική, πλούσιο μπουφέ και ποτό”, το “Πάρτι της Ένωσης Φωτορεπόρτερ έναντι 5 ευρώ με ποτό”, το “Ικαριώτικο Γλέντι στην Ερμού. Θα σερβίρεται ψητό κρέας, κρύα βαρελίσια μπύρα και κρασί”, το “Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γιόγκα με εισιτήρια από 5 ευρώ”, η “Κοπή πίτας του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων έναντι 10 ευρώ”, το “Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Συλλόγου των Αλσατών” κ.ά. Περαιτέρω, ως προς τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που επικαλέστηκε ο ΣΕΑ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο ΣΕΑ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για την εγγραφή του στα ειδικά βιβλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και, συνεπώς, δεν απέδειξε ότι συνιστά συνδικαλιστικό σωματείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT