Γ. Φλωρίδης: Εως 50% μείωση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης

Γ. Φλωρίδης: Εως 50% μείωση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης

Τι δήλωσε σε συνέδριο στην Πάτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης για την έρευνα σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εως 50% αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, που ψηφίστηκαν πρόσφατα και θα ισχύσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα συμπληρωθεί –όπως είπε– και με νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νέα νομοθεσία για την εκδίκαση των αστικών διαφορών), τόνισε ότι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η μείωση της εκδίκασης των υποθέσεων κατά 25% από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, που συνδέεται και με τις προοπτικές επενδύσεων, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 146η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών δεν αρκεί η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1.000 ειρηνοδικών στα πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται μία επιτάχυνση, όπως σας είπα, της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο» τόνισε.

Νέα νομοθεσία για το Συμβούλιο της Επικρατείας

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η εν λόγω μεταρρύθμιση, εάν συνδυαστεί με τη νέα πολιτική δικονομία που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού και την ανάθεση μέρους των υποθέσεων σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.

Επίσης, τόνισε ότι επίκειται ως το τέλος του μήνα Ιουνίου η ψήφιση νέου νόμου για το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα θέσει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων και θα συμβάλει στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και για υποθέσεις επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε ένα δικαστή και σε προθεσμία ως τρεις μήνες ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος και από εκείνον που κάνει την προσφυγή και από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις κατά κύριο λόγο θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σύντομα και μόνον κατ’ εξαίρεση σε ακροατήριο.

Φυλακή για τα βαριά τροχαία

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας για τα βαριά τροχαία ατυχήματα, καθώς ήδη προβλέπεται κακούργημα, όπως είπε, και φυλακή για εκείνους που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και τραυματίζουν ή σκοτώνουν κάποιον, όπως το ίδιο ισχύει πλέον και για τα θανατηφόρα τροχαία ή εκείνα που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες. «Κάποτε», τόνισε ο υπουργός, «όφειλε η πολιτεία να ρίξει το βλέμμα της και προς τα θύματα. Οχι μόνον τους δράστες, οι οποίοι έχουν ως κατηγορούμενοι τα δικαιώματά τους και ο νόμος οφείλει ως προς αυτά να εφαρμόζεται»».

Τέμπη: «Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν σωστά τη δουλειά τους»

Επιπλέον, όσον αφορά τις δικαστικές διαδικασίες για το έγκλημα των Τεμπών, ερωτηθείς ο κ. Φλωρίδης για τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί από συγγενείς θυμάτων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει ούτε ένας δικηγόρος από τους 120 που υπερασπίζονται τα θύματα και τους συγγενείς τους που να έχει διατυπώσει παράπονο ή ένσταση για τις ενέργειες των δικαστικών. Εξ αυτού η δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της».

Σε ό,τι αφορά την αίθουσα που θα γίνει η δίκη, τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, όποια νομοθετική αλλαγή χρειάστηκε για να διευκολυνθεί η ανάκριση, την έκανε, σημειώνοντας την τροποποίηση του νόμου για να έχει πρόσβαση ο ανακριτής σε όλες τις συνομιλίες των εμπλεκομένων και άλλες.

«Σπίτι παιδιού» και στην Πάτρα

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε την λειτουργία «Σπιτιού για το παιδί» και στην Πάτρα.

Τον χώρο παραχώρησε ο δήμος της πόλης, προκειμένου εκεί να ανακρίνονται παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και δεν πρέπει να καταθέτουν σε αστυνομικά τμήματα ή ανακριτικά γραφεία.

Εξήγησε ότι πρόκειται για ξεχωριστούς ανακριτικούς χώρους όπου δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά. Οπως είπε, δημιουργούμε τέσσερις δομές, σε Αθήνα – Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να διαθέσει ιδιόκτητο κτίριο, προκειμένου να στεγαστεί αυτή η υπηρεσία.

Μάλιστα, σε συναντήσεις του με τη Δημοτική Αρχή, συζήτησε, όπως έκανε γνωστό, ζητήματα μεταστέγασης των δικαστηρίων της Πάτρας, καθώς «κάτι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε σύντομα».

To 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «Πελοπόννησος», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τη συνέντευξη του υπουργού πήρε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ», Ιωάννα Μάνδρου 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT