Ιδρυμα Μποδοσάκη: 2,3 εκατ. ευρώ κατά της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών

Ιδρυμα Μποδοσάκη: 2,3 εκατ. ευρώ κατά της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών

Στόχος του προγράμματος PREVENT είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα και την Κύπρο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιδρυμα Μποδοσάκη, με την ιδιότητα του συγχρηματοδότη και συντονιστή, σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος), ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την υποβολή προτάσεων έργων προς επιχορήγηση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «PREVENT – Preventing gender-based violence and violence against children», με σκοπό να επιχορηγήσει, κατά τη διάρκεια της τριετούς υλοποίησής του, περίπου 28 έργα στην Ελλάδα και 9 στην Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος PREVENT είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το PREVENT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)* 2023-DAPHNE, το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, με συνολικό ποσό επιχορήγησης 2,3 εκατομμύρια ευρώ

Η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τίτλο «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμφυλης Βίας και της Βίας κατά των Παιδιών» στοχεύει στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε οργανώσεις για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών. Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν κυρίως γυναίκες θύματα/μάρτυρες έμφυλης βίας, παιδιά θύματα/μάρτυρες βίας, επαγγελματίες πρώτης γραμμής, καθώς και οι φορείς χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 (στις 17:00) στην Πύλη Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

H εκδήλωση έναρξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται εδώ.

Το πρόγραμμα παρέχει επίσης στις οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων και επαγγελματικής υποστήριξης, που θα υλοποιηθεί από το Social Dynamo, το NGO Ηub του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τo Social Dynamo εκφράζει το όραμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη για μία δυναμική, υγιή Κοινωνία των Πολιτών που δρα, επηρεάζει και κινητοποιεί και με αυτό τον στόχο έχει υποδεχθεί από την ίδρυσή του το 2017 περισσότερους από 12.000 εκπροσώπους φορέων της ΟΚοιΠ, υποστηρίζοντας την οργανωτική ενδυνάμωση περισσότερων από 1.400 ΟΚοιΠ από όλη την Ελλάδα.

Η ανάγκη για το νέο πρόγραμμα και τη σχετική χρηματοδότηση είναι ξεκάθαρη, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality – EIGE) για το 2023 κατέταξε την Ελλάδα 24η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ισότητα των φύλων, δηλαδή στην 4η θέση από το τέλος, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, με τα συχνότερα θύματα να είναι κορίτσια. Παράλληλα, το Ιδρυμα Μποδοσάκη έχει καταγράψει την ανάγκη υποστήριξης σε ολόκληρη τη χώρα της οργανωσιακής ανάπτυξης οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ισότητας των φύλων.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα είναι πρωτεύουσας σημασίας για το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Για τον σκοπό αυτό έχει προχωρήσει σε σειρά δωρεών προς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, έχει υποστηρίξει τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο. Επίσης, το Ιδρυμα Μποδοσάκη είναι μέλος του Alliance for Gender Equality in Europe.

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/2xum54m3

*Το πρόγραμμα Citizens, Equality, Rights and Values(CERV) ξεκίνησε το 2021, στο πλαίσιο του Tαμείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Δικαιοσύνη, Δικαιώματα και Αξίες, για την περίοδο 2021-2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT