Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Κω

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Κω

«Δύσκολη» παραμένει η κατάσταση στη Χίο, σε εξέλιξεις εκκένωση στην Καρδάμαινα της Κω

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη Χίο και την Κω, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Βοιωτία, Μονεμβασιά και Σταμάτα. Σε καμία από τις περιοχές δεν απειλούνται κατοικίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οκτώ πυρκαγιές.

Ειδικότερα, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο και Αγιο Ελισσαίο Λακωνίας. «Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χίος: «Δύσκολη» η κατάσταση – Ενισχύονται οι δυνάμεις 

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα και 21 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα, που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Οπως είπε, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο ακόμα τραυματισμούς.

Νωρίτερα, εστάλη ειδοποίηση από το «112» στους κατοίκους: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου», ανέφερε το μήνυμα.  


Κως: Πυρκαγιά στην Αντιμάχεια – Νέο 112 για εκκένωση

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή «Πόρτες» στην Αντιμάχεια της Κω, η εικόνα παρουσιαζόταν βελτιωμένη μέχρι το απόγευμα, με αρκετές όμως δύσκολες στην αντιμετώπισή τους ενεργές εστίες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ισχυροί άνεμοι τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχύσει εκ νέου το πύρινο μέτωπο.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, ζητώντας εκ νέου από όσους βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα να απομακρυνθούν προς την Αντιμάχεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από την περιοχή. Τα λεωφορεία μεταβαίνουν στα ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος οδηγείται στα σχολεία της περιοχής.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη», τονίζοντας πως «όλες οι δυνάμεις επιχειρούν». «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερό, τόσο για τους συμπολίτες μας που επιχειρούν όσο και για αυτούς που έχουν εκκενώσει τα σπίτια και τα ξενοδοχεία», συμπλήρωσε. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11:50, ενώ νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Αντιμάχεια, λόγω της πυρκαγιάς. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια», αναφερόταν.


Μονεμβασιά: Πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Ελισσαίος

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Ελισσαίος, του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Επί τόπου έσπευσαν κι επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ηράκλειο: Σε ύφεση η φωτιά στους Αγίους Δέκα – Μήνυμα 112 στο Κατωφύγι

Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης που έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο καλεί όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα και από αέρος δύο ελικόπτερα.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Στην επιχείρηση, από την πρώτη στιγμή, συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από στεριά και αέρος, αλλά και μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη, ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.

Νωρίτερα, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT