Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος

Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος

Στη δημιουργία νέας πύλης εισόδου-εξόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επί της οδού Αγίων Ασωμάτων και έναντι της οδού Διπύλου, προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία νέας πύλης εισόδου-εξόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επί της οδού Αγίων Ασωμάτων και έναντι της οδού Διπύλου, προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στη θέση των ημιερειπωμένων κτιρίων δημιουργείται συγκρότημα, στο οποίο συνενώνονται λειτουργίες εξυπηρέτησης του κοινού που, ως σήμερα, απουσίαζαν από τον Κεραμεικό: Αναψυκτήριο-café, αυτόνομο πωλητήριο, ειδικός χώρος για διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις, νέοι χώροι υγιεινής.

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 240 τ.μ., είναι σχεδιασμένο για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος-1
Θέση εξόδου Κεραμεικού (οδός Αγίων Ασωμάτων) στη σημερινή κατάσταση / Υπουργείο Πολιτισμού

«Η έως σήμερα κυκλική πορεία της επίσκεψης, με την είσοδο και την έξοδο επί του πεζοδρόμου της Ερμού, δεν θα είναι πλέον μονόδρομος», σημειώνει το ΥΠΠΟ, προσθέτοντας ότι «ένας νέος πόλος ενδιαφέροντος δημιουργείται στο ανατολικό όριο του αρχαιολογικού χώρου, εκεί όπου αναπτύσσεται το –άγνωστο στους πολλούς– νεκροταφείο της Ρωμαϊκής περιόδου».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έτυχε της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτύμβια μνημεία του Κεραμεικού των ρωμαϊκών χρόνων, όπως η κατάκοσμη σαρκοφάγος της Φιλωτέρας από πεντελικό μάρμαρο, θα εκτίθενται στο κοινό, στη νέα θέση που διαμορφώνεται.  

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ανεξάρτητης από το ωράριο του αρχαιολογικού χώρου λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Αγίων Ασωμάτων, με τη μετακίνηση της στάσης των ΚΤΕΛ, η διασύνδεση του Κεραμεικού διά της νέας πύλης, με κοντινά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το Δημόσιο Σήμα, η Αρχαία Αγορά, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό στο συγκεκριμένο σημείο του ιστορικού κέντρου, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο συμβατό και αντάξιο με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και της σημασίας του.

Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος-2
Εικόνα εγκατάλειψης στη θέση εξόδου του Κεραμεικού (Φωτ. Υπουργείο Πολιτισμού)

«Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είναι απαραίτητη και υπηρετεί την πολιτική της καλύτερης εξυπηρέτησης και ενίσχυσης της εμπειρίας των επισκεπτών, σε αυτόν τον μοναδικό χώρο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος-3
Η νέα πύλη εισόδου-εξόδου του Κεραμεικού, επί της οδού Αγίων Ασωμάτων, έναντι της οδού Διπύλου.

Κεραμεικός: Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος-4

Οπως είπε, «η νέα πύλη εισόδου – εξόδου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη παραμονή των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και ιδίως για συμμετοχή εμποδιζόμενων ατόμων, ανθρώπων στην τρίτη ηλικία και οικογενειών, καθώς το νέο κτιριακό συγκρότημα ενσωματώνει τις απαραίτητες λειτουργίες, παρακολουθώντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των προϋφιστάμενων κτισμάτων και ενισχύοντας την αίσθηση της γειτονιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT