ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. επιστρέφει στα σχολεία

to-e-y-zi-n-epistrefei-sta-scholeia-2003405

Στα σχολεία όλης της χώρας από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 10 Απριλίου επιστρέφει το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από 1) την αξιολόγηση της ανάπτυξής τους και των συνηθειών διατροφής και άσκησης και 2) την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.
Κατά το πρώτο έτος υλοποίησής του (σχολικό έτος 2012-13), το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη και στη συνεργασία ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη συμμετοχή συνολικά 359.262 μαθητών από 4.451 σχολεία της χώρας.
Για το σχολικό έτος 2013-14 έχουν σχεδιαστεί οι ακόλουθες δράσεις:
Αξιολόγηση και καταγραφή του ρυθμού ανάπτυξης, των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας και του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των μαθητών, στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους μαθητές, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η πρόσβαση δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών. Η διαδικασία γίνεται στα σχολεία χωρίς την εμπλοκή τρίτων, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ανωνυμία για κάθε μαθητή που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.
Μέσα από τον ιστότοπο του Προγράμματος υπάρχουν χρήσιμες και επίκαιρες συμβουλές  για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη των μαθητών, καθώς και υποστηρικτικό υλικό για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στο σχολείο.
Επιμορφωτικά μαθήματα σεμιναριακού χαρακτήρα μέσω Διαδικτύου (e-learning) σε ζητήματα υγείας, διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, με σύγχρονες μεθόδους τηλεκπαίδευσης, τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

Η Επιστημονική Ομάδα υποστήριξης του Ε.Υ.ΖΗ.Ν. παραμένει στη διάθεση των εκπαιδευτικών για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Πρόγραμμα και τις δράσεις του.
Δυνατότητα στα σχολεία να παρακολουθήσουν στο χώρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ειδικά σχεδιασμένες ενημερωτικές δράσεις από τους συνεργάτες του προγράμματος.