Ενεργοποιήθηκε ο «Δευκαλίων»

Ενεργοποιήθηκε ο «Δευκαλίων»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά. Τα ξημερώματα και έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφάσισε την ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων». Αποφασίστηκε επίσης να μεταβεί επιτόπου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος, ώστε να σηματοδοτηθεί το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αλλά και να διευκολυνθεί και ο συντονισμός της επιχείρησης.

Το σχέδιο «Δευκαλίων» αποτελεί υποσχέδιο του «Ξενοκράτη» και προβλέπει την αποστολή –σε περίπτωση φυσικών καταστροφών– εξειδικευμένου προσωπικού, μηχανημάτων και υλικού των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο του σχεδίου έφτασαν ήδη στην Κεφαλονιά δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27J Spartan της πολεμικής αεροπορίας, και ένα ελικόπτερο CH-47D Chinook του στρατού, τα οποία μεταφέραν εξειδικευμένο προσωπικό (3 ομάδες των 10 ατόμων και 3 ιατρούς), δύο γαιοπροωθητές (μπουλντόζες), 11 σκηνές των 10 ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης.

Καθ’ οδόν προς την Κεφαλονιά, όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα το πρωί, είναι το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, το οποίο αναχώρησε χθες το βράδυ από τον Πειραιά. Με το πλοίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, άλλοι δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, δύο κινητά μαγειρεία με το προσωπικό τους, χημικές τουαλέτες, φορτηγά αυτοκίνητα και ένα υδροφόρο όχημα. Στην Αθήνα έχει τεθεί σε ετοιμότητα ένα ακόμη ελικόπτερο τύπου CH47D Chinook του στρατού ξηράς, που θα μεταφέρει στην Κεφαλονιά ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο.

Ο αρχηγός κ. Κωσταράκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετέβησαν στην Κεφαλονιά με το αεροσκάφος C-27J.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνονταν όλη την περασμένη εβδομάδα προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμες οι Ε.Δ. να συμμετάσχουν στην αρωγή των πληγέντων. Από την Κυριακή βρίσκονται στο νησί το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», που μετέφερε στο νησί ομάδα ιατρών του πολεμικού ναυτικού, είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, και το αρματαγωγό «Χίος», που παρέχει κατάλυμα σε περίπου 250 άτομα. Το «Προμηθεύς» διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, ΜΕΘ, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Κλιμάκια γιατρών και κινητή ιατρική μονάδα

Στην αποστολή γιατρών και εξοπλισμού για το ενδεχόμενο τρίτου μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά προχώρησε χθες και το υπουργείο Υγείας. Στο νησί έφτασαν δύο κλιμάκια εξειδικευμένων γιατρών από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Υγειονομική Περιφέρεια και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ ζητήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να θέσει σε ετοιμότητα 25 γιατρούς-μέλη του. Επιπλέον, απεστάλη κινητή ιατρική μονάδα με ακτινολογικό μηχάνημα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ από χθες βρίσκεται στο νησί και ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης ιατρικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή