Αμεσα μέτρα για την επούλωση των πληγών στην Κεφαλονιά

Αμεσα μέτρα για την επούλωση των πληγών στην Κεφαλονιά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δέσμη μέτρων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακούφιση της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς ανακοίνωσε χθες από το νησί η κυβέρνηση. Ανάμεσα στα μέτρα, η πλήρης επιδότηση του ενοικίου για τους σεισμοπαθείς που χρειάζεται να μετεγκατασταθούν, η εκπόνηση προγράμματος επισκευών για τα σπίτια που έχουν υποστεί περιορισμένες ζημιές και η δημιουργία καταυλισμού σεισμοπλήκτων με κοντέινερ.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νησί με τη συμμετοχή τεσσάρων συναρμοδίων υπουργών: Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και των τοπικών αρχών. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ανακοινώθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη δέσμη μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων:

• Η Κεφαλονιά θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη μέσα στις επόμενες ημέρες. Η σχετική απόφαση (και η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής) είναι προϋπόθεση προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Ανάμεσα σε αυτά, όπως ανακοινώθηκε, θα περιλαμβάνεται η καταβολή ενοικίου σε όσες οικογένειες διέμεναν σε κτίριο που κρίθηκε ακατάλληλο, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακόμισή τους: για 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

• Παράλληλα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών για τα κτίρια που έχουν αποκαταστάσιμες ζημιές, βαριές ή ελαφρές. Πέραν αυτού, το υπουργείο Ανάπτυξης θα βοηθήσει τον δήμο και την Περιφέρεια να διεκδικήσουν την οικονομική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.

• Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να βρεθεί άμεσα στέγη για το σύνολο των σεισμοπλήκτων, θα δημιουργηθούν καταυλισμοί με διαφόρους τύπους οικίσκων (κοντέινερ). Οι οικισμοί θα είναι οργανωμένοι ώστε να παρέχονται όλες οι αναγκαίες υποδομές διαμονής, ασφάλειας και υγιεινής. Η περιοχή όπου θα δημιουργηθούν θα αποφασιστεί από τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς.

• Τίθενται σε άμεση προτεραιότητα τα έργα αποκατάστασης των υποδομών, ιδίως η οδική σύνδεση Ληξουρίου – Αργοστολίου και η επισκευή του δικτύου ύδρευσης. «Σε δεύτερη φάση και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο και την Περιφέρεια, το υπουργείο αναλαμβάνει τη μελέτη νέων έργων και την ένταξή τους σε προγράμματα είτε περιφερειακά είτε κεντρικά, ώστε να κατασκευαστεί το νέο οδικό δίκτυο που έχει ανάγκη η Κεφαλονιά», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ειδικά για το αεροδρόμιο του νησιού (το οποίο υπέστη μόνο μικρές ζημιές και εξακολουθεί να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της αεροναυτιλίας), η ΥΠΑ θα δρομολογήσει άμεσα την κάλυψη των όποιων αναγκών.

• Θα δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο με τετραψήφιο αριθμό για την ενημέρωση των Κεφαλονιτών, για πληροφορίες, διευκρινίσεις ή όποιο άλλο ζήτημα άπτεται των αναγκών της σεισμόπληκτης περιοχής.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεφαλογιάννη, το επόμενο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού θα εστιάσει στην προβολή της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς προορισμού. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω προβολής του νησιού σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (του Μιλάνου, του Βερολίνου και της Μόσχας), την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Κεφαλονιά από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό και τη συνεχή ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών παραγόντων για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Κεφαλονιά.

Αναστολή εισφορών

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου για τις αποδεδειγμένα πληγείσες, από τον σεισμό, επιχειρήσεις, τους εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στον νομό Κεφαλληνίας. Στο χρονικό διάστημα αναστολής των εισφορών δεν θα υπολογίζονται πρόσθετα τέλη ή άλλες προσαυξήσεις. Οι εισφορές είναι δυνατόν να εξοφληθούν σε 12-24 ισόποσες δόσεις μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής. Επίσης ενεργοποιείται η σχετική διάταξη περί πληγέντων από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT