Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επαγρύπνηση

Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επαγρύπνηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες προτού οι επιστήμονες μπορέσουν να καταλήξουν με σαφήνεια για την εξέλιξη των σεισμών στην Κεφαλονιά. Η αιτία δεν είναι άλλη από το ιστορικό και τις «σεισμικές ιδιαιτερότητες» του νησιού.

Χθες, η ακολουθία του σεισμού της Δευτέρας εξελίχθηκε φυσιολογικά. «Σίγουρα ο δεύτερος σεισμός έγινε στον ίδιο εστιακό χώρο, μια ευρεία ρηξιγενή ζώνη στην οποία κόπηκε ένα διαφορετικό κομμάτι ρήγματος», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Η σεισμική ακολουθία των 5,7 Ρίχτερ είναι πιο ήπια από εκείνη του πρώτου σεισμού, της 26ης Ιανουαρίου. Εδωσε μόνο ένα μετασεισμό 4,4 Ρίχτερ και όλοι οι υπόλοιποι -περισσότεροι από 50ήταν κάτω από 4 Ρίχτερ. Συνολικά, από τις 26 Ιανουαρίου είχαμε 315 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά. Οπως όλα δείχνουν, το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει, είναι σε εξέλιξη. Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες, γι’ αυτό ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. «Οταν μελετάς μια περιοχή πρέπει να λαμβάνεις υπόψη το παρελθόν της», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Δρακάτος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από το νησί. «Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή είναι δύσκολες γιατί αφορούν μια περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο, ας μην το ξεχνάμε. Μια περιοχή που μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι έχει δυναμικό για τέτοιους και ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς. Συνεπώς, ενώ το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έχουμε ακόμα έναν ισχυρό σεισμό. Μιλάμε με πιθανότητες και ενδεχόμενα. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα στις εκτιμήσεις μας».

Οπως ανακοινώθηκε χθες, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας για την παρακολούθηση της σεισμικότητας στην περιοχή, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Ενημέρωση μόνο από τους αρμοδίους

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, άτομα με τηλεβόες ειδοποιούσαν τους κατοίκους του Ληξουρίου να εκκενώσουν την πόλη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε φήμες περί εντολής εκκένωσης τμήματος του νησιού, ενώ η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για τη διασπορά της ψευδούς προειδοποίησης. Αναλόγως, ο ΟΑΣΠ κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από τα θεσμικά όργανα: «Επειτα από κάθε ισχυρό σεισμό δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για έντονη, αβάσιμη φημολογία σχετικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην ήδη πληγείσα περιοχή. Οι πολίτες πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ακολουθούν τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας του ΟΑΣΠ, να ενημερώνονται μόνο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας, δεν πρέπει να πιστεύουν σε φήμες και κυρίως να μη διαδίδουν σχετικές φημολογίες».

Τέλος, οι έλεγχοι σε κατοικίες διεκόπησαν χθες, προκειμένου να επικεντρωθούν στις υποδομές. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, από σήμερα θα ξεκινήσει ο έλεγχος του συνόλου των κτιρίων στο Ληξούρι και τα χωριά του δυτικού τμήματος του νησιού, εκτός απ’ όσα έχουν ήδη χαρακτηριστεί «κίτρινα». «Απ’ ό,τι μαθαίνω, οι κατοικίες ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στους σεισμούς», λέει ο κ. Δρακάτος. «Οι σοβαρότερες ζημιές εστιάζονται στις υποδομές, ιδίως στους δρόμους και στον λιμένα Ληξουρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT