Επικεφαλής ο Χρυσοχοΐδης στην προσπάθεια ενίσχυσης της Κεφαλονιάς

Επικεφαλής ο Χρυσοχοΐδης στην προσπάθεια ενίσχυσης της Κεφαλονιάς

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.

Βγαίνοντας από τη διυπουργική, ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι «από την πρώτη  στιγμή η κυβέρνηση ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις της για να επανέλθει η Κεφαλονιά στους φυσικούς ρυθμούς της. Οι Κεφαλλονίτες έχουν επιδείξει μεγάλο σθένος, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοηθούν, τους εθελοντές και την εκκλησία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι σε τρία μέτωπα: ανακούφιση των πληγέντων, αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση των επιχειρήσεων. Για την αποτελεσματικότερη εποπτεία  δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αρμόδιο γενικό γραμματέα. Το γενικό συντονισμό αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στην Κεφαλονιά ο θα βρίσκεται ο Στράτος Σιμόπουλος, ενώ τον γενικό συντονισμό θα έχει ο υπουργός κ . Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα πρώτα μέτρα στήριξης για την Κεφαλονιά

"Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση", δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Επίσης, "οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο. Και επίσης θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014. Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

Στις υποδομές να σας πω ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί. Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.

Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει αύριο, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Για τη διοικητική υποστήριξη τω ν υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.

Όπως σας είπα η σύσκεψη συνεχίζεται. Ο συντονισμός όλων των υπουργείων είναι πλήρης. Ο κάθε ένας έχει το ρόλο του. Είδατε ότι έχουμε εφαρμόσει μια νέα δομή και το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι η Κεφαλονιά αντέχει, η Κεφαλονιά θα είναι σύντομα καλύτερα και όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό της".

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των αρμόδιων  Γενικών Γραμματέων και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με θέμα την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά. Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση. Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ’ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε, για να δούμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει. Στο τέλος θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση, για να έχει και ο κόσμος γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεών μας".

 Yλικό έκτακτης ανάγκης απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον δήμο Κεφαλληνίας, με εντολή τού υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και κατόπιν προφορικού αιτήματος του δημάρχου Κεφαλληνίας. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η αποστολή περιλαμβάνει, μία σκηνή οκτώ ατόμων, δέκα σκηνές πέντε έως έξι ατόμων, τριάντα υπνόσακους, τριάντα υποστρώματα, πενήντα κουβέρτες, δύο αλυσοπρίονα, καθώς και δύο θαμνοκοπτικά. Η δαπάνη μεταφοράς όλου του υλικού, που παραχωρείται στο σεισμόπληκτο νησί, θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου, ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, μέσω των επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου, διενεργείται κανονικά, καθώς χθες, εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε μεταβεί στο νησί, διενεργώντας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας- Ιθάκης, πλήρη έλεγχο στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ληξουρίου, διαπίστωσε, ότι το τμήμα του προβλήτα που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη σύνδεση είναι απόλυτα ασφαλές για την απρόσκοπτη μεταφορά επιβατών και οχημάτων.

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν θα πληρώσουν το "χαράτσι" του 2014 οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς

Με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσουν το «χαράτσι» του 2014. Αυτό ανακοίνωσε, από το σεισμόπληκτο νησί, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι σχετικό αίτημα είχε τεθεί προς την κυβέρνηση από τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή