Προσπάθεια, ελπίδα κρατούν όρθια την Κεφαλονιά

Προσπάθεια, ελπίδα κρατούν όρθια την Κεφαλονιά

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Για έλλειψη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο και πολλά προβλήματα που οξύνθηκαν μετά τον δεύτερο σεισμό μιλούν οι Ληξουριώτες, που ωστόσο παραδέχονται ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες από όσους έχουν έρθει να βοηθήσουν. Από τον πρώτο σεισμό και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 3.250 σπίτια και τουλάχιστον 600 έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Πάντως, αρκετοί προτιμούν προς το παρόν να…μεταναστεύσουν. Πάνω από 800 άτομα έφυγαν από το νησί τα τελευταία δύο 24ωρα, όπως φανερώνουν οι αναχωρήσεις μέσω ΚΤΕΛ, αφού δεν υπάρχει διά θαλάσσης συγκοινωνία.

«Η οικογένειά μου βρίσκεται σε συγγενείς στο Ναύπλιο. Οταν έγινε ο πρώτος σεισμός, είπαμε “εντάξει” και δύο ημέρες μετά γύρισα στη δουλειά. Ομως μετά τον δεύτερο σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας, έβαλα τα παιδιά στο ΚΤΕΛ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο». Ο κ. Παναγής Μαρκέτος, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο Ληξούρι, δηλώνει ότι μπορεί να μιλήσουμε χωρίς πρόβλημα, «έτσι που ήρθαν τα πράγματα, έχω απεριόριστο χρόνο». Το σπίτι του είναι κίτρινο, αλλά ελπίζει να καταφέρει να το επιδιορθώσει. Στο βάθος ακούγεται η ντουντούκα του δήμου που προσκαλεί για το συσσίτιο στις 7.30 μ.μ. «Χρειάστηκε να περάσουν μερικές μέρες για να οργανωθούν τα πράγματα. Το χειρότερο είναι το πρόβλημα με το νερό», σχολιάζει.

Ο σεισμός άλλαξε την άποψή του για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Ανθρωποι που δεν έχουν σπίτια δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μας βοηθήσουν». Ο ίδιος κοιμάται στο αυτοκίνητό του, όπως και πολλοί άλλοι. «Ελάχιστοι κατέφυγαν στις σκηνές που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Αγ. Αντωνίου. Κάποιος έπρεπε να σκεφτεί να βάλουν κάτι από κάτω και να μην τις στήσουν πάνω στο γρασίδι με τη βροχή και το κρύο», προσθέτει ο κ. Κυριάκος Ντρίλης, που εργάζεται στο καράβι που κάνει δρομολόγια στο νησί υπό κανονικές συνθήκες. Το δικό του σπίτι στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών έχει κριθεί κατεδαφιστέο, αλλά το έμαθε κατά τύχη από τους εργάτες της ΔΕΗ που είχαν έρθει να ξηλώσουν τα ρολόγια για να προετοιμαστεί η… κατεδάφιση. Προσωρινά μένει στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου, όπου έχουν μεταφερθεί και οι 40 τρόφιμοι του γηροκομείου.

Χωρίς θέρμανση

Ο νοσηλευτής Ανδρέας Φραγκισκάτος εργάζεται χωρίς ρεπό από τη μέρα του σεισμού στο γηροκομείο – γυμναστήριο. Αλλωστε και η δική του οικογένεια έχει φύγει από την Κεφαλονιά. «Είμαι από τους τυχερούς που το σπίτι μου δεν έχει ρωγμές», παραδέχεται. Προσθέτει, ωστόσο, ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν στέγη και τροφή στο γυμναστήριο. «Μέχρι προχθές δεν είχαμε θέρμανση. Εχει σημασία να μάθει ο κόσμος ότι η υπόλοιπη Κεφαλονιά δεν έχει πληγεί, αλλά εδώ στο Ληξούρι και στα γύρω χωριά οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Πώς βλέπετε στις ταινίες τι συμβαίνει μετά από τυφώνα; Κάπως έτσι είμαστε», περιγράφει.

Οσον αφορά στην εξέλιξη του φαινομένου, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί. «Η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί. Η δεύτερη μετασεισμική ακολουθία έχει λιγότερους σεισμούς και απουσία σημαντικών μεγεθών», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου, όπως δήλωσε, να βοηθήσει «στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων του νησιού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, πάντως, ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση».

Βοήθεια

Το Solidarity Now ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει βοήθεια που θα αφορά στις ανάγκες στέγασης και αποκατάστασης ζημιών σε σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στέλιος Ζαββός και τα στελέχη του Οργανισμού στην Ελλάδα βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος διοχέτευσης των πόρων στην τοπική κοινωνία. Το Solidarity Now είναι ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης για την Ελλάδα που δημιούργησε το Open Society Foundations και ο ιδρυτής του, Τζορτζ Σόρος.

Τη συγκέντρωση τροφίμων στα δημαρχεία των πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Βόλος- Πάτρα – Ιωάννινα) για τη στήριξη των σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς αποφάσισαν οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία τ ων πέντε » σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή