Κεφαλονιά: Υπό αντίξοες συνθήκες η προσαρμογή

Κεφαλονιά: Υπό αντίξοες συνθήκες η προσαρμογή

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Update: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, καθώς ένας ακόμα σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, επίκεντρο ήταν και πάλι το Ληξούρι, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Νωρίτερα, στις 05:26, μια ακόμη σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρειοανατολικά του Ληξουρίου και εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα. 

Τους 1.000 ξεπέρασαν από την 26η Ιανουαρίου οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά. Το νησί προσπαθεί σταδιακά να επανέλθει σε σχετικά φυσιολογικούς ρυθμούς, με την κακοκαιρία να επιδεινώνει τα προβλήματα των σεισμοπαθών. Ωστόσο, πολλαπλασιάζονται και οι προσφορές πολιτών και φορέων από όλη την Ελλάδα.

Οι χθεσινές βροχοπτώσεις δυσκόλεψαν περισσότερο την καθημερινότητα των σεισμοπλήκτων, όμως σταδιακά οι συνθήκες βελτιώνονται, σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού. Χθες οι αιτήσεις για την καταβολή έκτακτου βοηθήματος (600 ευρώ ανά οικογένεια) έφτασαν τις 1.163 και σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Αλέξανδρο Παρίση, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, κάτοικοι του Ληξουρίου καταγγέλλουν ότι η εντολή για αναβολή της καταβολής των δόσεων των οφειλόμενων δανείων δεν έχει φτάσει ακόμα στις τράπεζες, με αποτέλεσμα αυτές να «τραβούν» τα χρήματα από τους λογαριασμούς των σεισμοπαθών. Επίσης, προβλήματα παρουσιάζονται στη ροή των ελέγχων στατικότητας των κτιρίων. Πάντως χθες έφθασαν στο Ληξούρι τα πρώτα κοντέινερ προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία που έχουν πληγεί.

Οσον αφορά την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στο νησί, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες πως οι επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, Εμπορίου – υπηρεσιών, λόγω του σεισμού εντάσσονται οριστικά στο πρόγραμμα χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Παράλληλα παρατείνεται έως τις 20 Μαρτίου η προθεσμία κάλυψης των προϋποθέσεων για τους επενδυτές που εντάχθηκαν «υπό προϋποθέσεις». Επίσης, στο νησί έχουν φθάσει συνεργεία του ΕΛΓΑ και καταγράφουν τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Κεφαλονιά προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Πάντως ολοένα και περισσότεροι φορείς και ιδιώτες εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Mε απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όλοι οι δήμοι της χώρας θα συμβάλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών στην Κεφαλονιά ενισχύοντας συνολικά με 2 εκατ. ευρώ τον δήμο του νησιού. Τα χρήματα θα προέλθουν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων (ΚΑΠ), ενώ το ποσό των 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα τέσσερα σχολεία του νησιού προτίθεται να καταβάλει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, και η χθεσινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Ενας άνδρας συνελήφθη για διασπορά ψευδών ειδήσεων καθώς διέδιδε ότι επίκειται μεγάλη σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, χθες έγιναν μόλις 5 μετασεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ. «Υστερα από δύο ισχυρούς σεισμούς, είναι επόμενο να περιμένουμε ακόμα έναν μεγάλο μετασεισμό», λέει ο διευθυντής Ερευνών, Γιώργος Δρακάτος. «Πάντως, η ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και το φαινόμενο δείχνει να φθίνει».

Βενιζέλος: Αρωγή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των κατοίκων της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς ζήτησε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Στη συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου η αρωγή στους κατοίκους της Κεφαλονιάς να είναι η ταχύτερη δυνατή, καθώς η κατάσταση στο νησί παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Οι δύο άνδρες είχαν ήδη συνομιλήσει τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν ακόμη στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χαν απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το αίτημα για ταχεία υπαγωγή του σεισμόπληκτου νησιού σε κάποιο από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, υποσχόμενος μάλιστα ότι η οριστική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα δοθεί τάχιστα. Στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον κ. Χαν, ήταν παρούσα και η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, στο περιθώριο εκδήλωσης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν, για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Eνωσης στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT