Μέτρα 63,7 εκατ. για σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς

Μέτρα 63,7 εκατ. για σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα στεγαστικής συνδρομής και επιδότησης ενοικίου, εκτιμώμενου κόστους 63,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με αυτά, η επιδότηση ενοικίου θα είναι 300-500 ευρώ μηνιαίως, ενώ η συνδρομή για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικίας 1.000 ευρώ/τ.μ.

Πιο συγκεκριμένα:

• Επιδότηση ενοικίου.

Την επιδότηση δικαιούνται όσοι κατοικούσαν μόνιμα σε σπίτι που επλήγη από τον σεισμό και θα νοικιάσουν κατοικία στην Κεφαλονιά. Η επιδότηση φθάνει τα 300 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα, 350 ευρώ τον μήνα για οικογένειες μέχρι και 3 ατόμων, 400 ευρώ για οικογένειες 4 ατόμων και 500 ευρώ για οικογένειες περισσότερων ατόμων. Η επιδότηση θα χορηγείται ανά τρίμηνο και θα φθάνει τα δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες του σεισμόπληκτου κτιρίου ή τους 6 μήνες για τους ενοικιαστές. Το συνολικό ύψος της δαπάνης υπολογίζεται στα 16 εκατ. ευρώ.

• Πιστωτικές διευκολύνσεις.

Η στεγαστική συνδρομή για την επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων χορηγείται από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ). Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα λάβουν 80% δωρεάν κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 20% σε άτοκο δάνειο από τράπεζα (το κράτος καλύπτει το επιτόκιο). Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο οι τράπεζες αρνηθούν να δώσουν το δάνειο σε κάποιον σεισμόπληκτο (ή ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να πάρει δάνειο), τότε θα δίνεται μόνο το ποσό της κρατικής αρωγής. Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος έχει περισσότερες από μια σεισμόπληκτες ιδιοκτησίες, δικαιούται τη δωρεάν αρωγή μόνο για μία και άτοκο δάνειο για όλες. Η στεγαστική συνδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά νέου κτιρίου.

Πόσο θα είναι η στεγαστική συνδρομή; Υπολογίστηκε σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες, 850 ευρώ/τ.μ. για ναούς, 500 ευρώ/τ.μ. για κτίρια επαγγελματικής χρήσης και 250 ευρώ/τ.μ. για κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές αποθήκες. Η πρώτη δόση (30%) χορηγείται μετά την έκδοση της άδειας δόμησης, η δεύτερη (30%) με την ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού και τοιχοποιίας και η τρίτη (40%) με την περαίωση του νέου κτίσματος, μετά από αυτοψία. Η συνολική δαπάνη είναι 47,7 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο το κακό παρελθόν της διαχείρισης των χρημάτων των πυρόπληκτων το 2007, ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διαφάνεια και λεπτομερής έλεγχος. «Με εντολή μου από Δευτέρα συνεργείο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο και από άλλους ειδικούς, εγκαθίστανται στο υπουργείο Υποδομών», ανέφερε χθες. «Θα κάνουμε κάθε μέρα έλεγχο εξόδων και δαπανών. Οι δαπάνες και τα έξοδα θα μπουν σε καθεστώς ανοιχτών δεδομένων. Θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και θα επικαιροποιούνται καθημερινά. Ούτε ένα ευρώ επίσης δεν θα μείνει κρυμμένο», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή