Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι κτιρίων στην Κεφαλονιά

Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι κτιρίων στην Κεφαλονιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν χθες οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στην Κεφαλονιά, οι οποίοι θα καθορίσουν πόσα κτίρια θα χαρακτηριστούν «κίτρινα» ή «κόκκινα». Παράλληλα, οι αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση της αγοράς νέας οικοσκευής έφθασαν τις 900, δίνοντας μια εικόνα της έκτασης του προβλήματος. Στο νησί «έδεσε» προχθές και το κρουαζιερόπλοιο Aegean Paradise, που θα φιλοξενήσει 600 άτομα.

Χθες το νησί επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ηγήθηκε σύσκεψης για τον συντονισμό των ενεργειών της πολιτείας στο νησί. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στ. Σιμόπουλος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης, εκπρόσωποι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Ολες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης, να γίνουν πολύ προγραμματισμένα, πολύ υπολογισμένα, πολύ μελετημένα, αλλά ακαριαία, πολύ γρήγορα και τελικώς αποτελεσματικά. Οχι δηλαδή τσαπατσουλιές, όχι προχειροδουλειές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σιμόπουλος, χθες ξεκίνησαν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των κτιρίων από μηχανικούς, οι οποίοι, αν δεν υπάρξει νέος ισχυρός σεισμός, θα ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες. Εκτιμάται ότι θα επανελεγχθούν 2.000 κτίρια και ακόμα 500 για πρώτη φορά. Επίσης άμεσα θα προχωρήσουν οι εργασίες επισκευής του αερολιμένα του νησιού. Προχθές, στο νησί κατέπλευσε το πλοίο Aegean Paradise, στο οποίο ήδη «μετακόμισαν» 600 άτομα. Ακόμα 1.100 παραμένουν στο πλοίο «Βενιζέλος». «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ακόμα ότι θα έρθει ένας ισχυρότερος σεισμός. Αλλά η ζωή μας αρχίζει να βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλεξ. Παρίσης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού, ο κ. Παρίσης κατήγγειλε ότι σεισμολόγοι (δεν τους κατονόμασε, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ανήκουν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) του ζήτησαν χρήματα για τις υπηρεσίες τους.

Φαρμακευτική περίθαλψη από ΠΦΣ

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσφορές φορέων και ιδιωτών προς τους πληγέντες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να παρέχει πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης έδωσε έγκριση για οικονομική βοήθεια (αρχικά 10.000 ευρώ) στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κεφαλονιάς, ώστε όποιος σεισμοπαθής είναι ανασφάλιστος, έχασε το σπίτι του ή δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει για τα φάρμακά του, να τα προμηθευτεί δωρεάν.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα αποδώσει το σύνολο των ποσών που συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη για χρηματοδότηση των τοπικών δήμων, ώστε να αποκατασταθούν πιο σύντομα οι δημόσιες υποδομές, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα δημόσια κτίρια, αλλά και να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή